Strona głównaStyl życia10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów

10 wielkanocnych słodkości z europejskich krajów

Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. Przedstawiamy 10 popularnych słodkości z 10 europejskich stołów.
Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu są słodkie wypieki i desery. Symbolizują zakończenie postu i towarzyszą nam podczas całych radosnych świątecznych obchodów. Powodują oczywiście dodatkowe kilogramy, ale nikt też nie wyobraża sobie bez nich świąt. Jakie przysmaki można znaleźć na europejskich stołach?

1. Bułgaria – Bakława
© saschanti - Fotolia.com

Tradycyjna bakława przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w ,,kori”, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka bakława gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.
 
Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy