25-10-2010
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kto powiedział, że święta wymagają uniformów i biretów? Okazuje się, że lubimy celebrować przeróżne czynności, cechy, istoty, zjawiska, etc. Mamy m. in. Dzień Bystrzaka, Toalet, Sprzątania Biurka. Osobną kategorię tworzą dni poświęcone jedzeniu. I tak obchodzimy Dzień Marchewki, Naleśnika, Ziemniaka, Grzyba, etc. 25. października zaś to data święta makaronu.
Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day) został ustanowiony przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie jako międzynarodowe święto celebrujące makaron stanowiący podstawę, bądź ważny element wielu narodowych kuchni.
Makaron najprawdopodobniej pochodzi z Chin, ale dzięki wymianie handlowej i podróżom już w trzynastym wieku stał się popularny także w Europie. W istocie jednak ślady jego bytności możemy znaleźć w kuchni Etrusków, Arabów, Greków i Rzymian. Dziś mamy do dyspozycji dziesiątki odmian makaronu i setki możliwości tworzenia posiłków na jego bazie.
Popularność makaronu rośnie. W ciągu ostatnich kilku dekad znacznie zwiększyła jego produkcja na całym świecie. Potentatem są tu Włochy, mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego zarówno przodują w ilości spożywanego makaronu, jak i jego eksportu.
Każdy kraj obchodzi Światowy Dzień Makaronu w absolutnej autonomii przy jednoczesnym poszanowaniu globalnej strategii i wykorzystując oficjalne logo imprezy. Kluczowe przesłanie corocznych imprez z okazji święta to ekonomiczna i gastronomiczna wszechstronność makaronu.
Producenci produktu promują jego konsumpcję jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego.