09-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Dawno temu kisiło się w wielkich dębowych beczkach, które następnie zanurzano po brzegi w studni lub stawie. Tylko w taki sposób można było wtedy osiągnąć temp. 3-4 stopni Celsjusza, uznawaną za idealną dla procesu fermentacji. Dziś na szczęście ogórki kisimy w wygodnych szklanych słojach lub glinianych garnkach, jeśli robimy małosolne. Przechowujemy nadal w ciemnych zimnych miejscach, najlepiej w piwnicy.
Choć przepis na jest prosty to warto znać kilka sposób, które pomogą uzyskać efekt idealnie chrupkich i aromatycznych ogórków kiszonych.
5 sposób na idealne ogórki kiszone:
- Wybieraj ogórki jak najmniejsze i jak najbardziej równe. To ułatwi układanie ich w słoiku. Sprawdź także czy ogórki są twarde i jędrne.
- Ogórki kupuj rano. Im wcześniej tym lepiej. Najlepsze do kiszenia ogórki są te zerwane maks. 7-8 godzin wcześniej. Największą szanse na takie ogórki masz jeśli wybierzesz się na najbliższy targ kupisz je bezpośrednio od rolników.
- Najlepsze do kiszenia są słoiki litrowe. Sprawdź czy nie mają obszczerbionych brzegów i dokładnie je umyj. Zakrętki (albo wieczka i uszczelki) także musza być czyste i bez uszkodzeń.
- Ogórki lubią ścisk. Układaj je pionowo i bardzo blisko siebie. Im bardziej ciasno tym lepiej. Przerwy wypełniaj czosnkiem, chrzanem i koprem.
- Zioła i przyprawy stosowane w tradycyjnych metodach kwaszenia (estragon, gorczyca) idealnie utrwalą smak świeżych warzyw i zagwarantuje sukces kwaszenia.
Przepis na ogórki kiszone
Składniki:
- Ogórki gruntowe
- Koper włoski
- Chrzan
- Czosnek
- Woda
- Sól
Wykonanie
układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków. Po zagotowaniu wlewamy do słoików tak żeby przykryć wszystkie ogórki. Zamykamy słoje i przenosimy je w zaciemnione i chłodne miejsce.
Appetita