05-11-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie musisz stosować specjalnie przygotowanych restrykcyjnych diet, by zrzucić nadmiar kilogramów. Wystarczy wdrożyć określone, nieuciążliwe nawyki, by móc liczyć na zmniejszenie masy ciała. Zastosuj te wskazówki, a zyskasz szczuplejszą sylwetkę.
Kontroluj wielkość porcji
Nie bierz za pewnik, że to, co ci zaserwowano na talerzu, to taka ilość jedzenia, której potrzebuje twój organizm. Duże porcje podawane w restauracjach czy na rodzinnych obiadach są automatycznie kojarzone z byciem najedzonym, więc potem sami sobie tak obfite dania przygotowujemy. Wybieraj mniejsze talerze i i uważnie nakładaj jedzenie - poskromisz głód, ale się nie przejesz.
Koncentruj się na jedzeniu
Nie jedz podczas oglądania telewizji czy surfowania po Internecie. Skup się na tym, co i ile jesz, a mózg to lepiej zapamięta i nie będzie otrzymywał sygnałów skutkujących odczuwaniem głodu.
Jedz śniadania
Nie pomijaj , nawet, gdy się śpieszysz. Pierwszy posiłek powinien zawierać białko i błonnik, dzięki temu dłużej będziesz najedzony/a i łatwiej ci będzie sięgać po zdrowsze dania w dalszej części dnia.Zaplanuj jadłospis
Poświęć chwilę, aby zastanowić się, co zjesz następnego dnia. Wtedy łatwiej będzie ci zrobić zakupy i trzymać się ustalonego menu. W innym przypadku sięgniesz po to, co najłatwiej dostepne, a to zwykle oznacza słodkie lub bardzo tłuste produkty.
Pij wodę
Odpowiednia ilość płynów w organizmie jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania. Jeśli jesteś odwodniony/a, nie tylko odczuwasz zmęczenie, ale i doświadczasz wielu innych przykrych dolegliwości, w tym wzdęć. Poza tym to, co odczuwasz jako , w istocie może być pragnieniem i wypicie szklanki wody sprawi, że poczujesz się nasycony/a.
Jedz zdrowe przekąski
Nieświadome sięganie po takie przekąski, jak ciastka, chipsy czy paluszki nie tylko powstrzymują proces , ale i sprzyjają zyskiwaniu dodatkowych kilogramów. Zadbaj o to, by w pobliżu mieć jakiś owoc: czy łatwo zmieszczą się w torbie i można je podjadać bez wyrzutów sumienia.
Nie siadaj naprzeciw bufetu
Im więcej smakowicie wyglądajacego jedzenia oglądasz, tym odczuwasz silniejszą ochotę na nie odczuwasz. Najlepiej jest usiąść tyłem do bufetu i skoncentrować się na tym, co już nałożone na talerz.
Nie trzymaj łyżki lub widelca nieustannie w dłoni
Odkładaj widelec po każdym kęsie. Dzięki temu zjesz wolniej i mniej. Pamiętaj, że mózg dostaje sygnał o tym, że organizm nie potrzebuje już jedzenia, w około 20 minut po posiłku, poczekaj więc chwilę, by się przekonać, czy na pewno potrzebujesz jeszcze „czegoś na ząb".
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »