14-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Żeby zachować odpowiednią wagę, trzeba zadbać o zdrową dietę, a to wymaga poświęcenia czasu na odpowiednie zakupy i przygotowywanie posiłków. W ciągu tygodnia jednak często jesteśmy na tyle zapracowani, że sięgamy po takie jedzenie, które jest najłatwiej dostępne, to zaś nie pozostaje bez wpływu na naszą sylwetkę.
Według amerykańskiego Centrómw Kontroli i Prewencji Chorób (Center for Disease Control and Prevention, CDC), ludzie dostarczają sobie dodatkowo około 1300 kcal tygodniowo w pracy, a większość tych kalorii pochodzi z produktów pełnych tluszczu, lub soli.
Podczas długich godzin w pracy, robi się nie tylko przerwy na drugie śniadanie i obiad, ale też drobne pauzy na kawę i jakąś przekąskę. Zazwyczaj nie jest to niestety czy , ale ciastka czy paluszki z automatu w korytarzu. Słodkie napoje też chętnie się tam zakupuje.
W badaniach CDC, w ramach których skupiono się na jedzeniu i napojach serwowanych sobie podczas pełnienia obowiązków zawodowych, wzięło udzial ponad 5 tysięcy pracowników. Zwrócono szczególną uwagę na zakupy z automatów, w przyfabrycznych czy biurowych kawiarniach oraz na jakość bezpłatnych przekąsek, posiłków i napojów.
Ustalono, że jeden na czworo pracowników otrzymuje w pracy jedzenie co najmniej raz w tygodniu. Najczęstsze wybory posiłków podczas pracy zaś to: pizza, frytki, ciastka, kanapki i . Okazało się, że takie przekąski dostarczały dodatkowo 1300 kcal. tygodniowo. To z kolei, w połączeniu ze spędzaniem w pracy wielu godzin w jednej pozycji, łatwo prowadzi do , wnioskują autorzy.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »