Strona głównaStyl życia9 powodów, dla których warto włączyć ryby do diety

9 powodów, dla których warto włączyć ryby do diety

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
9 powodów, dla których warto włączyć ryby do diety  [Fot. grinchh - Fotolia.com] Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb dwa razy w tygodniu. Jak pokazują badania, niewielu Polaków stosuje się do tego zalecenia. W Polsce zjada się średnio 12 kg ryb rocznie na osobę, to aż 8 kg mniej niż wynosi światowy wskaźnik spożycia ryb i owoców morza. Najchętniej po sięgają Portugalczycy, którzy spożywają ich aż 80-90 kg rocznie.

Dlaczego warto sięgać po ryby? Oto najważniejsze powody:

  1. Potężna dawka składników odżywczych
    Włączenie ryb do diety niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla całego organizmu. Stanowią one potężny koktajl białek, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawarty w nich i witamina A wspomagają układ odpornościowy, dlatego ryby powinny stanowić nieodłączny element zbilansowanej diety, zwłaszcza w okresie zimy.

  2. Zmniejszają ryzyko chorób serca
    chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, pobudzają wytwarzanie tlenku azotu, tym samym rozszerzając naczynia krwionośne i obniżając wysokie ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe spowalniają również proces agregacji płytek krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które są jedną z najważniejszych przyczyn zawałów serca. Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu nie tylko zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, ale też korzystnie wpływa na profil lipidowy, pomagając zredukować poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

  3. Poprawiają pamięć
    Spożywanie znacznej ilości ryb może mieć wpływ na poprawę pamięci roboczej i długotrwałej. Badania pokazują, że im mniej dostarczamy kwasów omega-3 (EPA i ) w naszej diecie, tym mniejsza ich ilość dociera do naszego mózgu, co spowalnia tempo nauki i proces zapamiętywania. By je uzupełnić, potrzebny jest jadłospis bogaty w tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś, śledź, tuńczyk oraz makrela. Niski poziom DHA w mózgu wiąże się z obniżeniem funkcji poznawczych, a także z chorobą Alzheimera. Tłuszcz rybi chroni komórki nerwowe przed zmianami patologicznymi, a nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są za jeden z kluczowych czynników wpływających na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.

  4. Chronią stawy i wzmacniają kości
    Ryby są bogate w i wapń, który poprawia gęstość mineralną kości, budując mocniejsze, zdrowsze zęby i twardsze kości. Wspomagają wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Pomogą też ustrzec się przed zapaleniem stawów, a także złagodzą ból i dyskomfort towarzyszący chorobom reumatycznym.

  5. Korzystnie wpływają na skórę
    Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i E sprawiają, że mają one właściwości wygładzające skórę. Redukują zaczerwienienia i podrażnienia, jednocześnie utrzymując właściwi poziom nawilżenia. Odbudowują naturalną powłokę hydrolipidow, usprawniając przy tym krążenie i mikrokrążenie naszej skóry, co pozwala nam cieszyć się zdrową i piękną cerą.

  6. Wspomagają układ odpornościowy
    Ryby są bogate w selen i witaminę A, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego i sprawiają, że twój organizm będzie lepiej przygotowany na nadejście zimy. Zapobiegają również alergiom i wspomagają ich leczenie.

  7. Wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego
    Ryby o białym mięsie takie jak np. dorsz, czarniak i plamiak mają wysoki poziom jodu, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz układu nerwowego płodu. Dostarczenie organizmowi jodu w odpowiednich ilościach wpływa na podwyższenie IQ i lepszy rozwój widzenia u dzieci w wieku od trzech do czterech lat.

  8. Zwiększają płodność
    Pary, które jedzą ryby i owoce morza częściej niż dwa razy w tygodniu częściej uprawiają seks, a co z tym się wiąże - szybciej zachodzą w ciążę. Niedawne badania pokazały, że pary, które jadły owoce morza częściej niż osiem razy w miesiącu miały aż o 61% większe szanse na spłodzenie potomka. Ponadto pary które po nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub wcale.

  9. Doskonale smakują
    Ryby pieczone, grillowane, gotowane lub duszone, podawane w każdej formie smakują wspaniale. Smaczny, a jednocześnie pożywny i zdrowy, łosoś zasługuje na stałe miejsce w codziennym jadłospisie. Dzięki zawartości zbilansowanych, zdrowych tłuszczów omega-3, oraz wspaniałemu smakowi to uniwersalna potrawa, która może być wykorzystana w każdym przepisie i w każdej kuchni. Wystarczy zaledwie 30 minut, abyś mógł przygotować pożywny i zdrowy posiłek z rybami na talerzu w roli głównej.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Oferty pracy