Strona głównaStyl życiaDieta bezglutenowa - nieuzasadniona moda czy nowatorskie podejście do żywienia?

Dieta bezglutenowa - nieuzasadniona moda czy nowatorskie podejście do żywienia?

Bezglutenowy sposób odżywiania się jest coraz powszechniejszy i nie chodzi jedynie o to, że coraz częstsze są diagnozy celiakii: nastała prawdziwa moda na jedzenie bezglutenowe jako metoda zachowania odpowiedniej wagi i zadbania o zdrowie. Okazuje się jednak, że unikanie artykułów zawierających gluten przez ludzi zdrowych nie daje im żadnych specjalnych korzyści.
Dieta bezglutenowa - nieuzasadniona moda czy nowatorskie podejście do żywienia? [Fot. beats_ - Fotolia.com]
to dziedziczne zaburzenie autoimmunologicze dotyczące około 1 proc. ludzi. Kiedy pacjenci ci zjedzą jakiś produkt z zawartością glutenu, rodzaju białka znajdującego się w pszenicy, życie czy jęczmieniu, ich układ odpornościowy reaguje atakując jelito cienkie, co może skutkować określonymi silnymi objawami lub też początkowo przebiegać niemal bezobjawowo.

Od jakiegoś czasu w mediach przedstawiane są kolejne teorie, zgodnie z którymi gluten ma być winny rozmaitym dolegliwościom i kłopotom z wagą, stąd dieta bezglutenowa stała się popularna także wśród osób zdrowych.

Poza tym, że u pacjentów z celiakią menu bez jest niezbędne, niewiele jest dowodów na to, że dieta taka oferuje jakieś szczególne korzyści zdrowotne ludziom bez wspomnianej choroby. Oczywiście może być zdrowa, o ile jest zbilansowana, tzn. dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym i minerałów.

Jest też grupa ludzi, którzy cechują się nietolerancją na gluten, czyli doświadzcają pewnego dyskomfortu po zjedzeniu produktów z tym bialkiem, ale nie są do zagrażające zdrowiu dolegliwości. jak zaznaczają lekarze, nie oznacza to konieczności wyeliminowania posiłków z zawartością glutenu, wystarczy boweim ich organiczenie.

Popularność bezglutenowego jadłospisu ma jednak i pewien szczególnie negatywny aspekt. Jakkolwiek przyczynia się do poszerzenia oferty wyboru dań dla pacjentów z celiakią, to jednocześnie może skutkować postrzeganiem realnej konieczności rezygnacji z glutenu jako „wydumanego problemu".

Jak wynika z badań uczonych z University of Calgary, zaczyna być postrzegany jako element stylu życia, a nie jako konieczny aspekt walki z chorobą. Pacjenci obawiają się nie tylko przypadkowego spożycia glutenu, ale i zanieczyszczeń krzyżowych, czyli np. posiłku złożonego z produktów bezglutenowych, które jednak w trakcie przygotowania dania nieświadomie zmieszono z artykułami zawierającymi gluten. Ogólnie rzecz ujmując, chorzy na celiakię wskazują, że choroba ta jest realnym problemem medycznym, nie zaś jedynie modą dietetyczną.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Hospicja.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X