Strona głównaStyl życiaChłodnik, czyli sposób na upał

Chłodnik, czyli sposób na upał

Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Chłodnik, czyli sposób na upał [Fot. msnobody - Fotolia.com] Przygotowywane na zimno i bez gotowania, najlepiej smakują na bazie fermentowanych produktów mlecznych. Takie chodniki będą najbardziej pożywne. Dzięki wysokiej zawartości białka na długo przynoszą uczucie sytości. Ponadto dostarczają organizmowi wiele witamin A, D, E, K oraz z grupy B i minerałów jak: wapń, , magnez. Chodnik poleca się na II śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do obiadu czy deser. Śmiało możemy pozwolić sobie na podwójną porcję, ponieważ należą do dań niskokalorycznych. Sprawdźcie nasze propozycje.

Ogórkowy chłodnik ze szczypiorkiem

Składniki:
  • 400 g jogurtu naturalnego, 1 szklanka kefiru, 5 ogórków gruntowych, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy;
Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik z botwiny z dodatkiem rzodkiewki

Składniki:
  • pęczek , 5 rzodkiewek, 1 szklanka kefiru, nie cała szklanka wody, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, sól, szczypta pieprzu i cukru;
Przygotowanie: Botwinkę myjemy. Listki i łodyżki siekamy. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Botwinkę przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy 10 minut, międzyczasie dodając soli i cukru. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie siekamy szczypiorek, wrzucamy go do kefiru i dodajemy do botwinki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.

Chłodnik arbuzowy z serem fetą

Składniki:
  • ½ dojrzałego arbuza, sok z cytryny, 100 g sera feta, świeża bazylia, sól;
Przygotowanie: kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Następnie polewamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i całość blendujemy na gładką masę. Przed podanie posypujemy fetą i listkami bazylii.

Chłodnik z owocami lata

Składniki:
  • 0,5l kefiru, 150 g jogurtu greckiego, garść malin i borówek, świeża mięta, sok z limonki, cukier (opcjonalnie);
Przygotowanie: Owoce myjemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy kefir, jogurt i cukier (opcjonalnie). Następnie polewamy sokiem z limonki. Chłodnik dekorujemy listkami miętą.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X