26-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Chrzan krzepy ci doda
Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest udekorowany koszyczek, który niesiemy do poświęcenia w Wielką Sobotę. Co do niego włożyć? Poza cukrowym lub drożdżowym barankiem, kawałkiem chleba, solą czy wędlinami, nie może zabraknąć w nim , który w tradycji wielkanocnej symbolizuje krzepę i siłę.
Korzeń tej rośliny znajduje zastosowanie nie tylko jako składnik zaostrzający smak potraw. W medycynie alternatywnej, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i zawartości kwasu askorbinowego chrzan może wspomagać , zapalenia zatok i bólów reumatycznych. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów wykazuje też właściwości bakterio - i grzybobójcze, co może znaleźć zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości trawiennych. Naukowcy wskazują także na jego działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe – mówi dietetyk, Aleksandra Wrona. – Dla łasuchów również mam dobrą wiadomość - chrzan ze względu na swoje rozgrzewające właściwości może wpływać na przyspieszenie przemiany materii i stymuluje błonę śluzową żołądka do wydzielania soków trawiennych, co pomoże poradzić sobie ze skutkami nadmiernego wielkanocnego przejedzenia – dodaje dietetyk.
Baza do kremów, alternatywa dla żurku
Chrzan, który tradycyjnie święcimy w , podczas wielkanocnego śniadania, w tradycyjnej, startej formie stanowi ważny dodatek do jajek czy białej kiełbasy. W tym roku zaskoczmy naszych bliskich bardziej wyszukanymi, ale wciąż szybkimi w przygotowaniu, przekąskami z chrzanem w roli głównej. Możemy zacząć śniadanie od wytrwanych tartaletek podanych z przepysznym musem chrzanowym na bazie serka śmietankowego, białą kiełbasą oraz jajkiem sadzonym.
Babeczki do nadzień słonych i pikantnych będą świetną podstawą wielkanocnych tartaletek. Wystarczy dodać do nich odpowiednie składniki, aby utworzyły smaczną kompozycję. Kolejnym pomysłem na urozmaicenie stołu wielkanocnego mogą być przekąski typu finger food. Aby nadać im wyjątkowego wyglądu wystarczy wyciąć szklanką kółeczka z chleba tostowego, a wycięte mini kanapeczki ozdobić pastą jajeczno-chrzanową oraz łososiem. Aromatyczna zupa chrzanowa stanowić będzie miłą alternatywę dla tradycyjnego żurku, a podawana z chrupiącą grzanką podpieczoną na masełku zdecydowanie podbije serca wszystkich gości.