Strona głównaStyl życiaChrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego

Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego

Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego [Fot. azure - Fotolia.com]

Chrzan krzepy ci doda

Nieodłącznym elementem Wielkanocy jest udekorowany koszyczek, który niesiemy do poświęcenia w Wielką Sobotę. Co do niego włożyć? Poza cukrowym lub drożdżowym barankiem, kawałkiem chleba, solą czy wędlinami, nie może zabraknąć w nim , który w tradycji wielkanocnej symbolizuje krzepę i siłę.
Korzeń tej rośliny znajduje zastosowanie nie tylko jako składnik zaostrzający smak potraw. W medycynie alternatywnej, dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i zawartości kwasu askorbinowego chrzan może wspomagać , zapalenia zatok i bólów reumatycznych. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów wykazuje też właściwości bakterio - i grzybobójcze, co może znaleźć zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości trawiennych. Naukowcy wskazują także na jego działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe – mówi dietetyk, Aleksandra Wrona. – Dla łasuchów również mam dobrą wiadomość - chrzan ze względu na swoje rozgrzewające właściwości może wpływać na przyspieszenie przemiany materii i stymuluje błonę śluzową żołądka do wydzielania soków trawiennych, co pomoże poradzić sobie ze skutkami nadmiernego wielkanocnego przejedzenia – dodaje dietetyk.

Baza do kremów, alternatywa dla żurku

Chrzan, który tradycyjnie święcimy w , podczas wielkanocnego śniadania, w tradycyjnej, startej formie stanowi ważny dodatek do jajek czy białej kiełbasy. W tym roku zaskoczmy naszych bliskich bardziej wyszukanymi, ale wciąż szybkimi w przygotowaniu, przekąskami z chrzanem w roli głównej. Możemy zacząć śniadanie od wytrwanych tartaletek podanych z przepysznym musem chrzanowym na bazie serka śmietankowego, białą kiełbasą oraz jajkiem sadzonym.

Babeczki do nadzień słonych i pikantnych będą świetną podstawą wielkanocnych tartaletek. Wystarczy dodać do nich odpowiednie składniki, aby utworzyły smaczną kompozycję. Kolejnym pomysłem na urozmaicenie stołu wielkanocnego mogą być przekąski typu finger food. Aby nadać im wyjątkowego wyglądu wystarczy wyciąć szklanką kółeczka z chleba tostowego, a wycięte mini kanapeczki ozdobić pastą jajeczno-chrzanową oraz łososiem. Aromatyczna zupa chrzanowa stanowić będzie miłą alternatywę dla tradycyjnego żurku, a podawana z chrupiącą grzanką podpieczoną na masełku zdecydowanie podbije serca wszystkich gości.

Tagi: chrzan, wielkanoc

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 16:11:12, 10-07-2018 ~gość: 98.116.97.xxx

    Ja chrzan lubię jeść nie tylko na wielkanoc Do każdego mięsa pasuje a szczególnie teraz do mięs z grilla, dobry jest chrzan krakus, jak swojski, domowy
  • 13:35:29, 12-07-2018 oliku

    Dla mnie to on bynajmniej nie jest nieodłączny.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy