25-02-2010
zmieñ rozmiar tekstu
A+ A-
Nastêpnym razem, zanim dokonasz wyboru przek±ski, zastanów siê, czy odruchowo siêgasz po co¶ s³odkiego, czy te¿ wybierasz jakie¶ s³one produkty, np. chipsy lub popcorn? Wolisz s³odkie wino, czy wytrawne? Takie wybory maj± zwi±zek z twoj± osobowo¶ci±, uwa¿aj± naukowcy.
Uczeni doszli do wniosku, ¿e nasze preferencje smakowe, tj. wybór s³odkiej lub s³onej przek±ski, stanowi± informacjê o pewnych aspektach naszej osobowo¶ci. Eksperci z Australia's National Wine and Grape Industry Centre oraz naukowcy z Sheffield Hallam University oceniali cechy osobowo¶ciowe 45 uczestników badania, a nastêpnie sprawdzali, jakie smaki wybieraj±. Pó¼niej sprawdzili, czy zachodzi tu jaka¶ zale¿no¶æ. Ustalenia opublikowano w magazynie Food Quality and Preference.
Wyniki wykaza³y, ¿e osoby, które preferuj± s³odkie bia³e wino, charakteryzuje znacznie wiêksza impulsywno¶æ i mniejsza otwarto¶æ w kontaktach, ni¿ tych, którzy woleli smak wytrawnego bia³ego wina.
Naukowcy zaobserwowali, ¿e ludzie, którzy wol± wino wytrawne, prawdopodobnie rzadziej spo¿ywaj± produkty o wysokiej zawarto¶ci cukru i ich wiêksza otwarto¶æ mo¿e wynikaæ ze zdrowszej diety.
Jednak¿e, w odniesieniu do innych cech osobowo¶ci, nie by³o znacz±cej ró¿nicy w: poziomie ryzyka, empatii, ekstrawersji, zdolno¶ci kompromisów i neurotyzmie.