Przykładem jest sposób zapylania kwiatów jabłoni przez rolników z prowincji Syczuan w Chinach za pomocą patyczków wykonanych z pierza kur i filtrów papierosowych. Do takiej sytuacji dochodzi po 3.000 lat zrównoważonego rolnictwa na tym obszarze. Ale Chiny nie są odosobnione, bowiem regiony na całym świecie, w tym Europa, coraz wyraźniej dostrzegają zagrożenie dla ekosystemu.
Badania zostały dofinansowane z projektu STEP (Status i trendy wśród europejskich owadów zapylających), który otrzymał niemal 3,5 mln EUR z tematu "Środowisko" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE.
Naukowcy zaobserwowali znaczny spadek liczby owadów zapylających oraz poziomu świadczenia usług zapylania na rozległych, umiarkowanych i tropikalnych agroekosystemach, które są poddawane procesom zagospodarowywania. Dotyczy to w szczególny sposób Europejczyków, gdyż za 22 mld EUR ze 153 mld EUR światowej produkcji roślinnej odpowiada Europa, a produkcja ta jest w całości uzależniona od zapylania przez . Końcowym efektem, jak się obawiają, będzie bezpośredni wpływ na stabilność produkcji żywności i na ceny detaliczne. Ostatecznie może również ucierpieć zdrowie Europejczyków.
Naukowcy podkreślają, że mniejsza ilość dostępnych dla konsumentów może spowodować problemy zdrowotne w wielu regionach na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gram owoców i warzyw dziennie. W toku badań wykazano, że ponad 50% gospodarstw domowych w Europie nie spełnia tego zalecenia. Jeżeli problem z owadami zapylającymi nie zostanie rozwiązany, to wskaźnik ten niewątpliwie wzrośnie.
"Wreszcie, dzikie owady zapylające wnoszą nieoceniony wkład w utrzymanie różnorodności dzikich roślin" - stwierdza profesor Ingolf Steffan-Dewenter z Uniwersytetu w Würzburgu, Niemcy. "Co istotne, dla zapewnienia zapylania niezbędna jest szeroka gama owadów zapylających, preferujących różne kwiaty, o zróżnicowanej aktywności dziennej i sezonowej. Poleganie wyłącznie na pszczołach hodowlanych, które same podupadają, to niezwykle ryzykowna strategia. Z tego względu ochrona siedlisk owadów zapylających i wdrożenie praktyk agrośrodowiskowych mających na celu zwiększenie zasobów dzikich roślin i stanowisk gniazdowania pszczół w pejzażu rolnym ma ogromne znaczenie!"
Więcej informacji:
Uniwersytet w Würzburgu
STEP
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Zielone warzywa, owoce i sok pomarańczowy zapobiegną osłabieniu pamięci
Odpowiednie nawodnienie spowalnia proces starzenia się i rozwoju chorób
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.