Strona głównaStyl życiaCzarny bez: nie tylko na przeziębienia

Czarny bez: nie tylko na przeziębienia

Czarny bez (zwany też bzem lekarskim) był w tradycyjnej medycynie stosowany od tysięcy lat. Aktywne biologicznie związki znajdują się we wszystkich jego częściach – korze, kwiatach (Flos sambuci), a przede wszystkim w owocach (Fructus sambuci). Powszechnie stosowano go na przeziębienia, ale też na wiele innych dolegliwości. Dawniej sporządzano z niego napar, natomiast dziś najlepiej sięgać po sok z tej rośliny, aby skorzystać z jej wszystkich właściwości zdrowotnych.
Czarny bez: nie tylko na przeziębienia [Fot. kwasny221 - Fotolia.com] Naturalna „aspiryna”

Moc (nawet 80% naszego dziennego zapotrzebowania), spora ilość prowitaminy A, olejki eteryczne, flawonoidy (kwartycyna, rutyna, kemferol), pektyny, garbniki i minerały (żelazo, potas, wapń, sód) – to wciąż niepełna lista cennych substancji, jakie oferuje nam czarny bez. Niektóre z nich wykazują działanie napotne, przez co obniżają temperaturę ciała w stanach gorączkowych. Inne posiadają właściwości wykrztuśne, więc pomagają pozbyć się zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Do tego należy dodać delikatne i mamy gotowy lek na infekcje.

– Dodatkowo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zawarte w nim antocyjany mają zdolności immunomodulacyjne, a więc pobudzają organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Niektóre badania pokazały, że wyciąg z tego owocu zwiększa produkcję cytokin, czyli białek uczestniczących w odpowiedzi odpornościowej – wyjaśnia Bożena Pawłowska, dietetyk z krakowskiego Centrum Dietoterapii i Zdrowego Odchudzania.

Na nerki i trawienie

Po czarny bez warto sięgać także wówczas, gdy cierpimy na problemy związane z trawieniem, nadwagą czy cukrzycą.

– Niektóre badania potwierdzają, że roślina ta wykazuje działanie hipoglikemiczne, czyli obniża poziom glukozy we krwi poprzez zwiększenie jej wychwytu przez komórki mięśni. Owoce w formie przetworzonej (np. powideł) regulują przemianę materii, łagodzą stany zapalne przewodu pokarmowego i działają delikatnie przeciwbiegunkowo. W rezultacie mogą być cennym elementem profilaktyki . Warto regularnie pić sok z owoców czarnego bzu także w celu wyrównania poziomu cholesterolu we krwi. Taki efekt można osiągnąć, spożywając nawet niewielkie jego ilości (ok. 1/4 szklanki dziennie) – radzi dietetyk.

Regulacja pracy układu pokarmowego za pomocą czarnego bzu idzie w parze z regulacją pracy nerek. Roślina ta wykazuje bowiem łagodne działanie moczopędne. Przy jej pomocy możemy walczyć z obrzękami i wspierać oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Zarówno więc układ pokarmowy, jak i moczowy będą nam wdzięczne za jej spożycie.

Dla dobra skóry

Czarny bez jest wykorzystywany również w kosmetyce. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku cer problematycznych. Z suszonych kwiatów warto przygotować parówkę, która pomoże nam oczyścić pory i pozbyć się niedoskonałości skórnych.

– Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i właściwościom antyoksydacyjnym roślina ta może wpływać opóźniająco na proces starzenia się organizmu, a w tym – co szczególnie istotne dla pań – naszej skóry. Może bowiem niwelować efekty , czyli nadmiernego oddziaływania na organizm wolnych rodników. To właśnie one odpowiadają za procesy degeneracji komórek. Dodatkowo flawonoidy i antocyjany obecne w czarnym bzie mają działanie protekcyjne wobec schorzeń cywilizacyjnych (jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby autoimmunologiczne) – wyjaśnia Bożena Pawłowska.

Czarny bez w kuchni


Czarnego bzu nie należy spożywać na surowo. Zawarty w nim glikozyd cyjanogenny (sambunigryna) może powodować nudności, a nawet uszkodzić nerki. Odpowiednia obróbka sprawia jednak, że substancja ta staje się dla nas w pełni bezpieczna. Czarny bez możemy nabyć w postaci herbatek i przetworów (np. dżemów). Można też samodzielnie przyrządzić syrop bzowy, a nawet wino na bazie tej rośliny. Kwiaty można smażyć obtoczone w cieście naleśnikowym czy dodawać do owocowych kisieli i galaretek. Jeśli jednak na uwadze mamy przede wszystkim właściwości zdrowotne, najlepiej sięgnąć po sok z owoców czarnego bzu.

sambuVital

Tagi: czarny bez

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Komentarze

  • 22:08:03, 13-01-2018 ~gość: 89.75.71.xxx

    Ja używam olejków eterycznych Bardzo dobrze działa taka terapia, w życiu się nie spodziewałam, że ten mały słoiczek może np. zredukować mój stres, albo działać na odporność. Żałuję tylko, że jak byłam młoda to nie było takich cudów.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X