31-07-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zawarte w winie, ciemnej czekoladzie, czy herbacie flawonoidy to silne związki przeciwutleniające, które pomagają w pracy mózgu, powstrzymując jego starzenie się.
Niech w twoim jadłospisie nie zabraknie herbaty, wina i gorzkiej czekolady. Zawarte w tych produktach odpowiadają za zwiększenie zdolności poznawczych mózgu, mówią uczeni z Uniwersytetu Okfordzkiego.
Badacze sprawdzili związek między wydajnością poznawczą i spożyciem , i u ponad 2 tysięcy osób w wieku 70 - 74 lata. Naukowcy zebrali od uczestników dokładne informacje na temat ich nawyków żywieniowych i przeprowadzili serię testów zdolności poznawczych.
Odkryli, że osoby regularnie jedzące czekoladę, herbatę i wino osiągały wyższe wyniki w testach poznawczych niż te, które nie sięgały po wymienione wyżej trzy produkty. Według autorów, za takie efekty odpowiadać mogą flawonoidy, substancje zawarte we wspomnianych artykułach.
Flawonoidy to fitozwiązki, które znajdują się w różnego rodzaju jedzeniu, m. in. w owocach, warzywach, kaszy gryczanej, roślinach strączkowych, herbacie, czerwonym winie. Badania pokazały, że mają bardzo dobry wpływ na organizam - zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca i poprawiają pamięć oraz zarówno u ludzi młodych, jak i starszych.
Jak zaznaczają autorzy, warunkiem uzyskania korzyści z picia wina i sięgania po czekoladę jest umiarkowanie co do ich ilości. Podczas gdy niewielkie dawki alkoholu mogą dobrze oddziaływać na możliwości poznawcze, jego nadmiar działa wręcz - zwiększa prawdopodobieństwo choroby Alzheimera lub innych form . Jeśli chodzi o czekoladę z kolei, jest bardzo kaloryczna, więc jej większe porcje mogą oznaczać problemy z wagą.