Strona głównaStyl życiaCzy blender jest w kuchni naprawdę potrzebny?

Czy blender jest w kuchni naprawdę potrzebny?

Blender, ręczny lub kielichowy, nie jest niezbędnym narzędziem w kuchni. Wiele osób obchodzi się bez niego, gotując tradycyjnie i nie korzystając z nowoczesnych, kuchennych rozwiązań. W takim razie, do czego potrzebny jest blender?
Czy blender jest w kuchni naprawdę potrzebny? [Fot. StockPhotoPro - Fotolia.com] Jeżeli ktoś do tej pory nie korzystał z urządzenia typu blender i bez niego, pewnie nie widzi potrzeby nabycia takiego sprzętu. Jednak dla każdego, kto preferuje świeże, zdrowe jedzenie, eksperymenty w kuchni, i nie da się ukryć, lubi sobie ułatwiać prace kuchenne – pokocha taki sprzęt. Bo tak naprawdę ciężko mówić o wadach posiadania blendera.

Miksowanie to nie wszystko

Czasy, kiedy blender służył jedynie do rozdrabniania pożywienia już dawno minęły. Nowoczesne urządzenia posiadają wiele funkcji, dzięki którym mogą zastąpić wiele innych robotów kuchennych. Jednak to co najważniejsze, podstawową czynnością blendera jest przede wszystkim rozdrabnianie jedzenia. Wszelkiego rodzaju owoce, warzywa czy , można w prosty i szybki sposób zmielić czy rozdrobnić. Dzięki niemu, przygotowanie koktajli czy sosów jest wyjątkowo proste. To oczywiście nie wszystko. Dla bardziej wymagających kucharzy, nowoczesne blendery potrafią zrobić o wiele więcej. Możemy do tego m.in. zaliczyć:
  • Własnoręczne przygotowanie różnego rodzaju mąk
  • Mleka pochodzenia roślinnego (sojowe, kokosowe itp.)
  • Własnoręcznie robione masła, śmietany i smarowidła (np. hummus)
  • Gładkie zupy i koktajle warzywne czy owocowe
  • Wyrabianie ciasta na desery czy chleby
  • Gładkie, świeże pożywienie dla małych dzieci
To oczywiście nie wszystko. Tak naprawdę jaki jest sposób gotowania, ulubione produkty, rodzaj diety czy preferencje smakowe użytkownika determinują wybór odpowiedniego sprzętu. Każdy blender jest inny i tylko w zależności od naszych upodobań należy dobrać najlepiej pasujący do trybu życia.

Zdrowa dieta na wyciągnięcie ręki

Ułatwienie prac w kuchni, to jedna z wielu niezaprzeczalnych zalet. Drugą kwestią, i być może nawet ważniejszą jest to, że dzięki blenderowi można przyrządzić zdrowe, pełnowartościowe posiłki. W szczególności docenią ten fakt osoby na specjalnej diecie, wegetarianie, weganie, mięsożercy, dbające o sylwetkę, czy sportowcy. Nowoczesne blendery podgrzewają jedzenie (na przykład zupy czy sosy) nie gotując ich, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dzieje się to dzięki wyjątkowo szybko kręcącym się nożom, które wytwarzają ciepło na zasadzie prawa tarcia. Zamiast miażdżyć, tną błony warzyw i owoców tak, że nasz organizm przyjmuje je w najlepszej dla nas postaci. W trakcie obróbki składniki nie tracą , witamin, minerałów oraz antyoksydantów.

Za oknem wiosna, czas kiedy zaczynamy po zimie intensywniejszy tryb życia i mamy jeszcze większą możliwość kupienia świeżych owoców i warzyw, które zbawiennie wpływają na organizm. To również najlepszy czas o zadbanie o szczupłą i zdrową sylwetkę przed wakacjami. Blendery zdecydowanie ułatwiają wprowadzanie zdrowych nawyków w diecie. Jeżeli ktoś jeszcze nie posiada blendera, lub chciałby zmienić go na model bardziej dopasowany do swoich potrzeb i o większych możliwościach, warto zrobić to właśnie teraz. W trakcie użytkowania, warto w kuchni eksperymentować i zacząć przygotowywać coraz to nowsze posiłki. Nasze ciało szybko nam za to podziękuje.

Vitamix

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy