Strona głównaStyl życiaCzy kuchnia gazowa to już przeżytek?

Czy kuchnia gazowa to już przeżytek?

Wydawać by się mogło, że wolnostojąca kuchenka gazowa, która jeszcze kilkanaście lat temu była nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni, odeszła już do lamusa. W nowym budownictwie już od dawna nie ma instalacji gazowej, dlatego przeglądając propozycje studiów kuchennych zobaczymy głównie zasilane energią elektryczną sprzęty do zabudowy. Tymczasem kuchenki gazowe nadal są wybierane ze względów technicznych czy ekonomicznych.
Czy kuchnia gazowa to już przeżytek? [Fot. ub-foto - Fotolia.com] Według danych firmy Beko z 2017 roku, kuchenka wolnostojąca znajduje się aż w 80% polskich gospodarstw, a najczęściej występuje u osób w wieku 50–59 lat – deklaruje to 84% osób, a także u mieszkańców wsi (84%). W wielu domach i mieszkaniach nadal znajduje się instalacja gazowa, a szczególnie starszym ludziom ciężko zaprzyjaźnić się z elektroniką czy indukcyjnych. Tego typu kuchenki rzadko ulegają uszkodzeniom czy awariom – dlatego jest to inwestycja na długie lata. Kuchnie gazowe, cenione za prostotę, szybkość gotowania, niższe koszty zakupu i eksploatacji, nie zostały w naszym kraju zdetronizowane przez nowsze rozwiązania, a na rynku dostępne są zarówno tradycyjne kuchenki gazowo-elektryczne, jak i płyty gazowe.

Obecnie urządzenia te są bardziej nowoczesne i wydajne od swoich poprzedniczek. Urządzenie wyposażone są w zapalarkę oraz zabezpieczenie przeciwpyłowe gazu w palnikach, czyniąc kuchenkę bezpieczniejszą w eksploatacji. Dostępne na rynku kuchenki gazowo-elektryczne wyróżniają się również nowoczesnym wyglądem, który będzie komponował się z każdym wystrojem kuchni.

Chcąc zastąpić często wiekową kuchenkę, z której korzysta nasza babcia lub mama musimy jednak pamiętać o odpowiednim podłączeniu do instalacji gazowej. Musi to zrobić fachowiec z odpowiednimi uprawnieniami. Jest to niezwykle istotne, może mieć bowiem wpływ na zdrowie, a może i życie domowników. Instalacja taka musi być też odebrana przez ekspertów z zakładu gazowniczego, konieczne staje się więc wykonanie jej zgodnie ze sztuką i najbardziej rygorystycznymi wymogami technicznymi. Niezbędna jest też sprawna instalacja - okap lub pochłaniacz - która zapewni skuteczne odprowadzanie spalin powstałych podczas gotowania. Dzięki wentylacji pomieszczenie kuchenne będzie oczyszczane m.in. z dwutlenku węgla powstającego podczas spalania gazu. Równie ważne jest zapewnienie bezproblemowego dopływu świeżego powietrza do pomieszczenia, w którym znajduje się instalacja gazowa.

Kuchnia, w której użytkowany jest gaz powinna być więc otwarta (jeśli montujemy drzwi, zadbajmy by miały odpowiednie, specjalne otwory), dobrze jest ją też regularnie wietrzyć i systematycznie przeprowadzać kontrole wentylacji – dokonywane przez wykwalifikowanego specjalistę. Warto również zadbać o , które wykryją obecność groźnego tlenku węgla, zwanego potocznie czadem. Ważne też jest jej umiejscowienie - nad kuchenką gazową nie powinno być szafek, najlepiej umieścić tam okap lub pochłaniacz. Kuchnia gazowa nie powinna też być zbyt blisko lodówki, gdyż wpływa ona negatywnie na pracę urządzenia.

Max Elektro

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy