21-01-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. W gabinecie dietetyka, często pojawia się pytanie, czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne?
Odpowiedź brzmi: Nie, ponieważ mleczne produkty fermentowane, takie jak np. jogurt są zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane.
Przyczyny nietolerancji laktozy
rozkładany jest w jelicie cienkim przez enzym zwany laktazą. Zlokalizowany jest on na szczycie kosmków jelitowych. U niektórych osób, szczególnie wraz z wiekiem, następuje znaczne obniżenie aktywności tego enzymu. Prowadzi to do trudności w trawieniu produktów zawierających laktozę. Pojawiają się symptomy takie jak np. biegunki, wzdęcia, czy bóle brzucha. Z tego względu część osób dorosłych całkowicie rezygnuje z mleka. Należy jednak podkreślić, że w większości przypadków produkty mleczne fermentowane, takie jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, są dobrze tolerowane i nie powodują dyskomfortu trawiennego.
Bakterie obecne w jogurcie pomagają trawić laktozę
To dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego odbywa się fermentacja mleka i powstaje . Drobnoustroje podczas procesu fermentacji rozkładają laktozę, dzięki czemu w produkcie końcowym znajduje się dużo niższa zawartość laktozy. To właśnie bakteriom zawdzięczamy orzeźwiający smak mlecznych napojów fermentowanych.
Interesującym jest także fakt, że bakterie kwasu mlekowego ułatwiają trawienie cukru mlecznego w naszym przewodzie pokarmowym już po spożyciu jogurtu czy kefiru. Stąd też osoby z mogą włączyć do swojej diety mleczne produkty fermentowane bez obaw o przykre dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Polskie Towarzystwo Dietetyki