Strona głównaStyl życiaDeser z... grilla

Deser z... grilla

Kiedy zabieramy się do organizacji spotkania przy grillu to pierwsze potrawy, które przychodzą nam na myśl to karkówki, burgery oraz inne, głównie mięsne menu. Grill daje nam jednak możliwość wykonania wielu, także tych bezmięsnych dań. Mało popularne, natomiast niezwykle aromatyczne i smaczne są owoce z rusztu, które możemy podać na deser.
Deser z... grilla [Fot. homydesign - Fotolia.com] Cukier owocowy, który karmelizuje się podczas grillowania sprawia, że owoce z rusztu są jeszcze słodsze niż surowe. Na warto przygotować brzoskwinie, ananasy czy banany - będą doskonałym deserem po pełnym mięs posiłku, ponieważ to właśnie te owoce przechodzą na ruszcie największą przemianę – stają się soczyste i rozpływające w ustach. Jednak ponieważ sezon na niektóre owoce jeszcze nie nastał, ich godnym zamiennikiem będą te w puszce.

Brzoskwinie z jogurtem

Kiedy temperatura staje się coraz wyższa, grillowane brzoskwinie z dodatkiem greckiego jogurtu i mięty okazują się doskonałą przekąską – lekkostrawną i odświeżającą.

Składniki:
  • Połówki brzoskwiń z puszki
  • Opakowanie greckiego jogurtu
  • Listki
  • Opcjonalnie łyżka miodu
Przygotowanie:
Brzoskwinie kładziemy na ruszt i grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz, dekorujemy gęstym, greckim jogurtem i miętą. Jeśli lubimy bardziej słodkie dania możemy skropić je miodem.

Glazurowane ananasy

Zamarynowany wcześniej ananas nabierze wyjątkowego smaku, natomiast miód stworzy delikatną, chrupiącą powłokę wokół owocu.

Składniki:
  • z puszki w plastrach
  • 5 łyżek rumu
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 5 łyżek miodu
  • Listki świeżej mięty do podania
Przygotowanie:
Rum, sok pomarańczowy i miód dokładnie mieszamy. W tak powstałej marynacie moczymy ananasa przez ok 30 minut. Po tym czasie wykładamy ananasa na rozgrzany ruszt i grillujemy przez kilka minut z każdej strony. Podajemy udekorowanego listkami mięty.

Brzoskwinia z kozim serem

Grillowana brzoskwinia w połączniu z kozim serem i octem balsamicznym to propozycja idealna dla osób, które nie przepadają za nadmierną słodyczą.

Składniki:
  • Połówki brzoskwiń z puszki
  • Kozi ser
  • Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączamy i wykładamy na grilla. Grillujemy z każdej strony przez kilka minut. Wykładamy na talerz. Posypujemy rozdrobnionym kozim serem i polewamy octem balsamicznym.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X