Strona głównaStyl życiaDieta dla zdrowego serca - pięć najlepszych produktów

Dieta dla zdrowego serca - pięć najlepszych produktów

Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Dieta dla zdrowego serca - pięć najlepszych produktów [Fot. udra11 - Fotolia.com]

Buraki

zawierają duże ilości tlenku azotu, który poszerza naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi, zmniejszając ryzyko nadciśnienia - jednej z podstawowych przyczyn rozwoju . Poza tym znajdujące się w tych warzywach betalainy, barwniki odpowiadające za ich głęboką barwę, są przeciwutleniaczami, które pomagają osłabić choroby wywoływane przewlekłym stanem zapalnym, np. niewydolność serca.

Ryby zawierające kwasy omega-3

Takie ryby, jak łosoś, sardynki, czy tuńczyk są bogate w , które poprawiają wydolność serca podczas ćwiczeń i mogą zapobiec zawałom, ułatwiając sercu zachowanie rytmu pracy. Co więcej, związki te sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi, zachowują zdrowie naczyń krwionośnych, osłabiają stany zapalne, a także zmniejszają ilość trójglicerydów, rodzaju tłuszczów, który jest dla organizmu niezbędny, jednakże jego nadmiar grozi zawałem lub udarem.

Orzechy

Orzechy włoskie, pistacje, orzechy nerkowca, - jeśli serwowane są regularnie - mogą o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ryzyko chorób serca. Orzechy zawierają dobre tłuszcze, białko i błonnik. Mogą zmniejszyć poziom , zwolnić pracę serca, a także osłabić nadciśnienie.

Owoce jagodowe

Jagody, truskawki, jeżyny, czy maliny są bogate w polifenole, przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki, szkodliwe cząstki wywołujące stany zapalne i prowadzące do różnych chorób, w tym problemów z układem sercowo-naczyniowym. To nie wszystko, dostarczają też naszemu organizmowi błonnik i witaminę C, a te składniki mają zwiazek z niższym prawdopodobieństwem udaru.

Rośliny strączkowe

zapewniają nam duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który obniża zarówno poziom cholesterolu, jak i triglicerydów we krwi. Testy wykazały, że częste serwowanie sobie tych produktów pomaga zachować odpowiednią wagę i utrzymywać poziom ciśnienia krwi w normie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy