27-10-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Sprawdzono, jakie związki są wytwarzane podczas różnych prac domowych i które z nich mogą być uznane za toksyczne. Jak odkryto, większość takich substancji jest emitowana w niewielkich ilościach i zostaje szybko usunięta dzięki odpowiedniej wentylacji. Jednak nie jest jasny wpływ na zdrowie ludzi zarówno poszczególnych związków, jak i ich mieszanin w pomieszczeniach.
- Powietrze w pomieszczeniach cię nie zabije, ale okazuje się, że zawiera znacznie więcej - i często na wyższym poziomie - substancji potencjalnie w porównaniu z powietrzem na zewnątrz, szczególnie w czasie - mówi Delphine Farmer, współautorka badań.
- To bardzo interesujące, że istnieje tak wiele związków emitowanych podczas zwykłych czynności domowych i że większość z nich nie była badana pod kątem toksyczności. Nie oznacza to automatycznie, że wszystkie te związki są toksyczne - potrzeba jednak więcej pracy, aby ocenić wpływ takich substancji, które są często emitowane w wysokich stężeniach podczas czynności domowych - mówi Anna Hodshire, również współautorka badań.
Z szerokiej gamy związków mierzonych w ramach badań szczególną uwagę zwrócono na benzen i formaldehyd. Co więcej, mniej znana akroleina jest toksyczną dla substancją wydzielaną m. in. w wyniku ogrzewania tłuszczów. Jeszcze inna substancja warta większej uwagi to kwas izocyjanowy reagujący z białkami w ludzkim ciele.
Jak odkryto, czynności związane z gotowaniem powodowała wytworzenie większej ilości potencjalnie toksycznych związków, podobnych do tych z dymu .
Autorzy zapowiadają, że w dalszych krokach trzeba sprawdzić, czy i jak silnie wspomniane związki oddziałują na nasz organizm na przestrzeni lat.
Na podstawie: