13-12-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Air fryer, czyli urządzenie, która pozwala na „gotowanie" za pomocą gorącego powietrza, wytwarza niewielką część zanieczyszczeń powietrza w pomieszczeniach w porównaniu z innymi metodami gotowania, w tym ze smażeniem na patelni i w głębokim tłuszczu.
Przygotowywanie posiłków na ciepło to główny winowajca powietrza w pomieszczeniach. Jakkolwiek przeprowadzono wiele badań, aby pokazać, jak energooszczędne jest smażenie powietrzem, mniej wiadomo o korzyściach dla środowiska z takie przygotowywanie posiłków.
Większość ludzi spędza ponad 80 procent swojego czasu w pomieszczeniach, więc skutki wewnętrznych zanieczyszczeń, które obejmują szereg ostrych objawów i przewlekłych schorzeń, takich jak , neurodegeneracyjne i układu oddechowego.
Eksperci z Uniwersytetu w Birmingham zmierzyli poziom zanieczyszczeń powstałych w wyniku różnych metod gotowania. Uczeni gotowali pierś z kurczaka, stosując pięć różnych metod: smażenie na patelni, smażenie w ruchu (stir-frying), smażenie w głębokim tłuszczu, gotowanie i smażenie powietrzem. Zmierzyli poziom cząstek stałych i lotnych związków organicznych (LZO) emitowanych przez każdą metodę. Jeśli chodzi o cząstki stałe, zespół zmierzył szczytowe stężenia w mikrogramach na metr sześcienny powietrza. W przypadku smażenia na patelni szczytowe stężenie wynosiło 92,9; w przypadku stir-frying - 26,7, przy smażeniu na głębokim tłuszczu 7,7, przy gotowaniu 0,7, a podczas smażenia powietrzem 0,6.
W odniesieniu do lotnych związków organicznych wyniki mierzono w „częściach na miliard" („parts per bilion"). Wyniki względnych poziomów zanieczyszczeń były w podobnej kolejności w przypadku różnych metod gotowania, jak w przypadku emisji cząstek stałych, a dokładniej: na patelni - 260, smażenie na głębokim tłuszczu - 230, stir-frying - 110, gotowanie - 30, a smażenie powietrzem - 20.
- Istnieje szereg czynników, które będą miały wpływ na poziom zanieczyszczeń powstających w wyniku gotowania, oprócz zastosowanej metody, w tym ilość użytego oleju i temperatura kuchenki. Możemy jednak z całą pewnością stwierdzić, że poprawa wentylacji w kuchniach poprzez otwieranie okien lub używanie wyciągów pomoże rozproszyć zanieczyszczające cząsteczki i zmniejszyć narażenie na problemy - mówi prof. Christian Pfrang, wpsółautor badań.
Odkryto też wyższe poziomy zanieczyszczeń w kuchni przez ponad godzinę po ugotowaniu jedzenia, mimo że proces gotowania trwał tylko ok. 10 minut. - Trzeba wiedzieć, że cząsteczki pozostają w powietrzu przez dłuższy czas po zakończeniu gotowania, więc dalsza wentylacja lub pozostawienie włączonych wentylatorów wyciągowych przez pewien czas pomoże uniknąć gromadzenia się zanieczyszczenia w pomieszczeniu i zmniejszy ryzyko rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń po całym domu - radzi prof. Pfrang.
Na podstawie: