Strona głównaStyl życiaGrzyby mają właściwości anti-aging

Grzyby mają właściwości anti-aging

Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Grzyby mają właściwości anti-aging  [Fot. minadezhda - Fotolia.com] Badacze z Penn State odkryli, że grzyby zwierają niezwykle duże dawki dwóch ważnych przeciwutleniaczy. Chodzi ergotioneinę i glutation, silne antyoksydanty, które mogą odpowiadać za hamowanie procesu i poprawę stanu zdrowia.

Ilość przeciwutleniaczy w organizmie ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i wyglądu. Dzieje się tak dlatego, że różne procesy, w tym wytwarzanie energii z jedzenia, powodują wytwarzanie wolny rodników, co - jeśli ich ilość jest duża - może prowadzić do . Taki stres oznacza zaburzenie równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie, co prowadzi do szybszego starzenia się i sprzyja rozwojowi wielu chorób. Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami, które powodują uszkodzenia komórek, białek, a nawet DNA.

Kiedy następuje utlenianie jedzenia dla wytworzenia energii, powstają liczne wolne rodniki, które są produktami ubocznymi tego działania, a wiele z nich jest dość toksycznych. Organizm ma mechanizmy kontrolujące aktywność tych cząstek, w tym może wykorzystać ergotioneinę i glutation, ale w końcu, jeśli jest ich bardzo dużo, powodują, że uszkodzenia, które wiążą się z wieloma chorobami starzenia się, takimi jak rak, choroba wieńcowa i , wyjaśniają autorzy. Uzupełnianie zatem może pomóc w ochronie przed stresem oksydacyjnym.

Jak wyjaśniają uczeni, poziom ergotioneiny i glutationu różni się w zależności od gatunku grzybów - największe ilości tych związków są zawarte w borowikach, ale znaczne dawki wspomnianych substancji są także w popularnych pieczarkach.

Autorzy wskazują, że w dalszych badaniach należy sprawdzić, czy ergotioneina i glutation mają wpływ na zmniejszenie prawdopodobieństwa chorób neurodegeneracyjnych, takich jak i choroba Alzheimera.

Źródło:

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

CZTERY + OSIEM =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X