27-09-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Samodzielnie aromatyzowana herbata, w przeciwieństwie do tych gotowych, jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Wystarczy sprawdzić etykiety popularnych, słabej jakości herbat, aby przekonać się, ile malin jest w herbacie malinowej oraz czy herbata imbirowa ma coś wspólnego z prawdziwym korzeniem imbiru. Polecamy trzy przepisy na oryginalne, aromatyzowane herbaty.
Herbata jesienna
To herbata idealna na nadchodzące jesienne wieczory. Dodatek imbiru i cynamonu nadaje jej rozgrzewających właściwości, a niezwykły pomarańczowy aromat sprawia, że już sam jej zapach ma działanie relaksujące.
Składniki:
- Czarna herbata
- Korzeń imbiru
- Kandyzowana pomarańcza
- Gwiazdki anyżu
- Laska cynamonu
Przygotowanie:
Do słoika wsypujemy herbatę, kandyzowaną pomarańczę, gwiazdki anyżu i połamaną na kawałki laskę cynamonu. ścieramy na tarce i odstawiamy do wysuszenia. Kiedy nie będzie już wilgotny dodajemy do słoika i zakręcamy. Po tygodniu liście herbaciane powinny przejść aromatem dodatków.
Herbata cytrusowa
Idealna dla miłośników herbaty z cytryną. Dodatek dużej ilości cytrusów zapewnia wyjątkowy smak i aromat.
Składniki:
- Czarna herbata
- Kandyzowana pomarańcza
- Skórka z cytryny
Przygotowanie:
Otartą skórkę z rozkładamy w ciepłym miejscu (np. nad kaloryferem) i podsuszamy. Mieszamy wszystkie składniki i zamykamy w szczelnym słoiku na ok. tydzień. Po tym czasie herbata powinna przejść już aromatem cytrusów.
Herbata śniadaniowa
Do śniadania warto pić herbatę z dodatkiem imbiru. Pomaga na wzdęcia i wspiera procesy trawienne.
Składniki:
- Herbata English Breakfast
- Kandyzowany imbir
- Kandyzowany ananas
Przygotowanie:
Herbatę łączymy z imbirem i . Mieszankę zamykamy w szczelnym słoiku i odstawiamy na ok. tydzień. Po tym czasie herbata przejdzie aromatami dodatków i będzie gotowa do zaparzania.