25-05-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Podstawową zasadą , obok stosowania jego zdrowych zamienników w samodzielnym słodzeniu, jest dokładne czytanie etykiet kupowanych produktów spożywczych. Wiecie, że wiele ciemnych pieczyw barwionych jest karmelem? Właśnie dlatego warto dokładnie zapoznać się ze składem, aby mieć pewność, że nikt nie „wciśnie” nam zdrowego produktu.
Melasa buraczana
Jest to produkt uboczny powstający przy produkcji cukru spożywczego. Jest niskokaloryczny, całkowicie naturalny i zawiera wiele cennych składników dla naszego organizmu, takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Ma ciemnobrązowy kolor, jest gęsty i lekko kwaśny.
Ksylitol
Znany jako cukier brzozowy, jednak często produkowany jest z kukurydzy. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. Jest więc idealny dla osób chorych na cukrzycę. Ma również o 40% mniejszą kaloryczność niż tradycyjny cukier, co sprzyja osobom będącym na diecie. Należy jednak uważać, gdyż początkowo organizm nie jest przystosowany do jego trawienia. Należy więc stopniowo wprowadzać go do swojej diety.
Miód
Najstarszy i najzdrowszy zamiennik cukru. Już w starożytności sam Hipokrates używał go do przyrządzenia swoich leczniczych wywarów i maści. Charakteryzuje się on wysoką aktywnością antybiotyczną oraz bakteriobójczą. Koi nerwy, hamuje procesy miażdżycowe, a także leczy wrzody żołądka. O jego wszystkich właściwościach prozdrowotnych można napisać książkę. Warto więc, wprowadzić do swojej codziennej diety.