20-09-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Klasyczna słodka herbata na zimno
Lato dobiega końca, ale apetyt na orzeźwiającą, mrożoną herbatę pozostaje. Przyrządzamy jej zwykle duże ilości, a potem pijemy szklankę za szklanką. Jak sprawić, by była zdrowsza, nie tracąc przy tym jej klasycznego smaku? Z pomocą przychodzi . Ten naturalny, roślinny słodzik kupić można w formie zarówno przypominającej cukier, jak i w tabletkach czy syropie. Podpowiadamy, jak z jego pomocą odtworzyć smak ice tea z tymiankiem i cytryną.
Składniki:
- 3 torebki herbaty English Breakfast
- Laska cynamonu
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Sok i skórka z 2-3 cytryn
- 6 szklanek wody
- Łyżeczka stewii
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlej wodę, a następnie na wolnym ogniu gotuj w niej tymianek, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia, gdy napar zacznie się gotować.
- Dodaj torebki herbaty oraz stevię i odstaw na 15 minut.
- Wyjmij z naparu herbatę i odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Przecedź całość przez drobne sitko lub gazę.
- Gotowy napój przechowuj w lodówce. Podawaj z lodem i plastrami cytryny. Smacznego!
Rozkoszna chai latte
Tym korzennym naparem na bazie herbaty, przypraw i mleka zazwyczaj rozkoszujemy się poza domem, gdyż jego przygotowanie wydaje się kłopotliwe i czasochłonne. Faktycznie, aby sporządzić chai latte potrzeba kwadransa lub dwóch, ale po rozlaniu do szklanek zniknie w mgnieniu oka. Przyrządzając chai latte samodzielnie możemy mieć też pewność, że wykorzystujemy naturalne składniki, a rafinowany cukier zastąpi nam odrobina miodu.
Składniki:
- 4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej sprawdzi się migdałowe)
- Laska cynamonu
- Strączek wanilii
- Kilka goździków
- Kopiasta łyżka startego lub pokrojonego w plasterki świeżego
- Łyżeczka kardamonu
- 1,5 łyżki liściastej, czarnej herbaty. Najlepiej sprawdzi się Ceylon Tea
- – od kilku łyżek do 50 ml, w zależności od potrzeb
- Gałka muszkatołowa do przybrania
Przygotowanie:
- W średniej wielkości garnuszku podgrzej mleko, aż zacznie lekko bulgotać.
- Dodaj wszystkie składniki prócz gałki muszkatołowej i gotuj przez minutę. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, aż mleko przejdzie aromatem przypraw.
- Odcedź napar do czajniczka lub innego wygodnego naczynia. Warto dokładnie odcisnąć na sitku wszystkie składniki.
- Chai latte podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach gotowy napar oprószamy gałką muszkatołową tuż przed podaniem. Smacznego!
Słodka herbata na zielono
Agawa to popularna zarówno w Północnej, jak i Południowej Ameryce roślina, wykorzystywana między innymi do produkcji znanej na całym świecie tequili. Zanim syrop z agawy stanie się wyskokowym trunkiem, stanowi dobrą . Korzystają z niego zwłaszcza weganie, którzy szukają zastępnika dla miodu. Dostępne w sklepach syropy z agawy różnią się konsystencją i kolorem, warto jednak pamiętać, że każdy z nich jest dużo słodszy od cukru.
Składniki:
- 3 torebki cytrynowej, zielonej herbaty
- Pół szklanki liści świeżej mięty
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 4 szklanki wrzątku
- Trawa cytrynowa do przybrania
Przygotowanie:
- W niedużym garnku połącz wodę, herbatę, liście mięty i syrop z agawy. Zacznij od jednej łyżki syropu i oceń, czy potrzebujesz go więcej.
- Gotuj przez ok. 5 minut, po czym wyjmij herbatę i odstaw napar do ostygnięcia. Najlepiej smakuje podany na lodzie.
- Dla chętnych: Tak przygotowana zielona herbata lubi dodatek alkoholu, np. rumu. Smacznego!