18-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
W Tybecie herbata spożywana jest z mlekiem jaka, w Mongolii z dodatkiem wielbłądziego, we Francji popularny jest napój z dodatkiem jajka kurzego i odrobiny mocnego alkoholu, natomiast indyjska wersja, poza mlekiem, zawiera również przyprawy korzenne i cukier.
Klasyczna bawarka
Doskonale znana w Polsce i w Wielkiej Brytanii. W Anglii funkcjonują dwie szkoły przyrządzania herbaty z mlekiem – zalecająca dodawanie herbaty do mleka i mleka do herbaty. Pierwsza zakłada równomierne ogrzewanie mleka poprzez stopniowe dodawanie do niego gorącej herbaty, natomiast druga wynika z angielskiej etykiety, która narzuca również w jaki sposób przygotować dzbanek do herbaty oraz określa długość parzenia naparu.
Składniki:
- Czarna herbata liściasta
- Mleko lub śmietanka
- Brązowy cukier lub
Przygotowanie:
Mleko lub śmietankę wlewamy na dno filiżanki (ilość wg. upodobań). W oddzielnym naczyniu parzymy herbatę przez 3-4 minuty. Gorący napój stopniowo wlewamy do mleka mieszając. Na koniec dosładzamy cukrem lub miodem do smaku.
Indyjska masala chai
Herbata z w wykonaniu mieszkańców Indii jest niezwykle słodka i aromatyczna od przypraw korzennych, z których słynie ich rejon. Taki ciepły napój będzie więc idealny dla wszystkich osób, które lubią intensywne smaki.
Składniki:
- Czarna herbata liściasta
- Łyżka miodu lub brązowego cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- Kardamon, , imbir, gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 3-4 minuty. Przelewamy do szklanki, słodzimy cukrem lub miodem i dolewamy ciepłe mleko.
Herbata z mlekiem i rumem
Rozgrzewająca i idealna na wieczór ze względu na dodatek alkoholu.
Składniki:
- Czarna herbata liściasta
- Łyżka miodu lub brązowego cukru
- Kilka łyżek mleka
- 20 ml rumu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy ciepłe mleko, rum i dosładzamy do smaku.