Strona głównaStyl życiaHerbaty japońskie - specjały dla prawdziwych smakoszy

Herbaty japońskie - specjały dla prawdziwych smakoszy

Aromatyczna zielona herbata to napój, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzony jest on jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni – ojczyźnie wielu znakomitych odmian herbacianego suszu. Wśród nich najpopularniejsza jest Sencha.
Herbaty japońskie - specjały dla prawdziwych smakoszy [Fot. funny face - Fotolia.com] Każdy, kto choć raz odwiedził Japonię potwierdzi, że zielona herbata zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu jej mieszkańców. Tradycja picia aromatycznego napoju sięga tam tysięcy lat wstecz, a klasyczny rytuał jego przyrządzania w wielu domach kultywowany jest do dzisiaj. Istotne jest jednak, że Japończycy – jako prawdziwi znawcy tematu - cenią przede wszystkim najlepszy gatunkowo susz, wytwarzany w charakterystyczny dla tego rejonu sposób.

W przypadku najpopularniejszej odmiany, jaką jest japońska Sencha, najważniejszą rolę w produkcji odgrywa zabieg parowania. Młode, herbaciane listki podgrzewane są wówczas przy użyciu pary wodnej, dzięki czemu zatrzymany zostaje proces oksydacji. Następnie liście są suszone i zwijane w charakterystyczne, podłużne igły. Susz w takiej postaci służy do przygotowania wyjątkowo aromatycznego naparu o subtelnym, lekko gorzkim smaku. Odróżnia to ten rodzaj herbaty od gatunków chińskich, które poddawane są zabiegowi prażenia. Co ciekawe, japońskie herbaty wyróżniają się na tle odmian chińskich czy indyjskich nie tylko sposobem przetwarzania liści, ale również uprawy samych krzewów. W wielu przypadkach odbywa się ona na zacienionych plantacjach, gdzie rośliny chronione są przed słońcem za pomocą specjalnych, bambusowych mat. Dzięki temu zabiegowi w liściach znajduje się więcej chlorofilu, co nadaje im wyjątkowo jaskrawy kolor. Z intensywnie zielonego suszu przygotowywana jest m.in. szlachetna odmiana Gyokuro o wyjątkowym posmaku umami oraz jedyna w swoim rodzaju Matcha, czyli herbata dostępna w postaci drobnego, gładkiego proszku.

Różne oblicza zielonej herbaty

, przygotowywana jedynie z najmłodszych i najbardziej wartościowych liści, jest napojem bardzo bogatym w witaminy, minerały oraz , dlatego warto pić ją każdego dnia. Wybierając odmiany japońskie należy pamiętać, że każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Nawet Sencha, czyli rodzaj herbaty z kraju Kwitnącej Wiśni, występuje w wielu różnych odsłonach. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć natomiast po wyjątkową „Japan Tamaryokucha”, zwaną także Guricha i wyróżniającą się dymnym aromatem o lekko słodkawym posmaku. Herbata ta zaliczana jest w Japonii do największych specjałów i podawana jest tylko na wyjątkowe okazje.

Czas na Herbatę

Tagi: japonia, herbata

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy