Strona głównaStyl życiaHerbaty owocowe domowej roboty

Herbaty owocowe domowej roboty

Smak czarnej herbaty zna każdy z nas. Napar może stanowić dodatek do posiłków, działać rozgrzewająco podczas chłodnych dni, a także być napojem, który doskonale gasi pragnienie. Czasem mamy jednak ochotę, aby ją urozmaicić. W tym celu chętnie dodajemy do herbacianego suszu rozmaite dodatki – przyprawy, kwiaty, a przede wszystkim owoce.
Owoce, które wykorzystamy podczas możemy podzielić na trzy grupy: suszone (bądź liofilizowane), kandyzowane i świeże. Każda z nich pozwala uzyskać wyjątkowy smak gotowego naparu, a także wpływa na jego działanie na nasz organizm. Czarna herbata stanowi jednocześnie uniwersalną bazę, która doskonale komponuje się zarówno ze składnikami słodkimi, jak i nieco bardziej wytrawnymi, a nawet pikantnymi.

Herbata z malinami i jagodami

Owoce leśne charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem. Są bogate w szereg witamin, korzystnie wpływających na naszą odporność i samopoczucie. Ich różnorodność sprawia, że każdy z nas znajdzie mieszankę, która będzie odpowiadała naszym kulinarnym upodobaniom.

Fot. materiały prasowe

Składniki:

• 2 łyżeczki czarnej herbaty
• Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych malin
• Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych jagód
• Łyżka stołowa świeżych lub mrożonych jeżyn
• Łyżka syropu z owoców leśnych
• Kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Herbatę zalewamy 300 ml wody o temperaturze ok. 95°C i przez 3-5 minut. Do garnka przekładamy owoce i zalewamy herbacianym naparem. Dodajemy syrop z owoców leśnych, chwilę podgrzewamy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Herbaciana Sangria

Sangria to wyjątkowy napój znany ze słonecznych hiszpańskich plaż. Połączenie czerwonego wina i całej gamy owoców sprawia, iż doskonale gasi pragnienie oraz charakteryzuje się niespotykanym bogactwem smaków. Z łatwością możemy stworzyć wyjątkowy herbaciany napój, inspirowany tym najpopularniejszym hiszpańskim trunkiem.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
• 3 łyżeczki czarnej herbaty
• 500 ml gorącej wody
• Butelka czerwonego, słodkiego
• 100 ml brandy lub białego rumu
• 250 ml soku owocowego
• Kilkanaście świeżych truskawek, jeżyn, jagód i malin
• Kilkanaście plasterków pomarańczy (kilka do dekoracji)
• Listki mięty

Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95°C , parzymy przez 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. Do pojemnego garnka wlewamy herbaciany napar, wino, brandy lub rum, sok i dodajemy owoce. Naczynie wkładamy do lodówki i schładzamy napój przez co najmniej godzinę. Przelewamy do dzbanka. Do szklanek wkładamy owoce, opcjonalnie dodajemy kostki lodu i zalewamy herbacianą sangrią. Dekorujemy listkami mięty.

Herbata tropikalna

Tropikalne owoce cechują się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem, dzięki któremu można niemal poczuć ciepło karaibskiego słońca. Jakkolwiek zakupienie świeżych owoców może sprawić pewne problemy, z dużą łatwością dostaniemy je w formie kandyzowanej. Dodając je do herbacianej mieszanki, z pewnością stworzymy nietuzinkowy napój.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
• 2 łyżeczki czarnej herbaty
• Łyżeczka kandyzowanej papai
• Łyżeczka kandyzowanego mango
• Łyżeczka kandyzowanego melona
• Łyżeczka kandyzowanego kokosa
• Plasterek cytryny

Przygotowanie:
Herbatę wsypujemy do zaparzacza razem z kandyzowanymi owocami, zalewamy wodą o temperaturze ok. 95°C i parzymy przez 3-5 minut. Nalewamy do szklanek. Opcjonalnie dodajemy plasterek cytryny.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Pola Nadziei
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy