12-05-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
Badacze z University of Southern California sprawdzili, jak różne formy oddziałują na nasz mózg. Zastosowali obrazowanie rezonansu magnetycznego, aby ocenić, jakie reakcje w mózgu wywołuje dostarczenie sobie dwóch różnych cukrów, i fruktozy. Okazało się, że drugi z wymienionych, czyli cukier owocowy, zwiększa odpowiedź regionów związanych z motywacją i kontrolą zachowania oraz jedzeniem.
Fruktozę dostarczamy sobie z , ale też znajduje się w syropie kukurydzianym, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Jak ustalono, cukier ten istotnie zwiększa ilość hormonów odpowiedzialnych za mniejsze uczucie sytości niż to odczuwane po dostarczeniu glukozy (w produktach zawierający węglowodany złożone). Ponadto odkryto że fruktoza w mózgu gryzoni wywoływała głód, a glukoza skutkowała poczuciem najedzenia się. Tylko glukoza zmniejszyła aktywność podwzgórza, regionu mózgu związanego z uczuciem sytości na poziomie metabolicznym.
W innych badaniach, przeprowadzonych przez badaczy z American College of Neuropsychopharmacology w Phoenix, wzięli udział ludzie. Uczestnicy wypili napój z fruktozą lub glukozą i oglądali zdjęcia jedzenia, głównie słodyczy. Jednocześnie oceniano poziom odczuwanego przez nich głodu. Rezonans magnetyczny pokazał, że fotografie słodkości aktywowały części mózgu zwane „układem nagrody" i zwiększyły chęć jedzenia, jednak to fruktoza wywoływała silniejsze reakcje.
Takie efekty wywołane przez jedzenie o większej ilości fruktozy mogą skłaniać do sięgania po jeszcze większe porcje jedzenia, co sprzyja nadwadze i , uważają autorzy badań. Zalecają, by lepiej kontrolować swój jadłospis, bo , również tych, których z nim nie kojarzymy, np. do sosów czy ketchupu.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, cukry powinny dostarczać nie więcej niż 5 proc. dziennej dawki kalorii, co oznacza, że nie powinniśmy mieć ich w codziennym menu więcej niż 25 gramów, czyli około sześciu łyżeczek.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »