16-01-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zewsząd słyszymy, jak ważne jest umieszczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Bez nich nie można liczyć na dobre zdrowie i młody wygląd. Jednocześnie jednak wiadomo, że naturalne produkty od dawna nie są tak „naturalne" z powodu różnych środków, które mają ochronić uprawy przed chorobami i szkodnikami. W efekcie, np. serwując sobie sałatki, nierzadko jednocześnie dostarczamy organizmowi wiele szkodliwych substancji. Zobacz, jak myć warzywa i owoce, by osłabić ilość zawartych w nich niebezpiecznych związków.
Zarówno warzyw i owoce kupowane w marektach, jak i na starganach nierzadko zawierają pestycydy. Coraz powszechniejsze są targi eko, ale jeszcze wielu ludzi nie ma do nich dostępu, a poza tym oferowane na nich produkty są znacznie droższe i relatywnie niewiele osób na nie stać. Zresztą, rzadko kiedy w istocie jesteśmy sprawdzić pochodzenie nabywanych artykułów, warto więc, na ile się da, zmniejszyć ryzyko dostarczania sobie szkodliwych substancji.
Mycie w ciepłej wodzieChociaż pestycydy aplikowane są głównie na liście i łodygi, do pewnego stopnia gromadzą się też na jedzonych częściach . Warto zatem zadbać, by jak najmniej z nich dostało się do organizmu, a jednym ze sposobów na to jest użycie ciepłej wody do umycia produktów przed ich podaniem.
Namoczenie w słonej wodzieInnym sposobem na ograniczenie szkodliwych związków jest zaurzenie w misce z wodą z dodatkiem jednej łyżki soli. Po kilku minutach takiej „kąpieli" należy je wyjąć z „solanki" i umyć pod kranem.
Zastosowanie roztworu z octemWiele pestycydów zawiera związki fosforoorganiczne, karbaminiany, węglowodory chlorowane, pochodne sulfonylomocznika, etc, a wszystkie one są potencjalnie szkodliwe dla organizmu. Żeby zmniejszyć ilość tych substancji, wystarczy zamoczyć surowe produkty w misce z wodą z łyżką , a po kilku minutach umyć pod bieżącą wodą.
Obieranie ze skóryJeśli chcesz mieć pewność pozbycia się większości , po umyciu warzyw i owoców pod bieżącą wodą, obierz je ze skóry. To chyba najskuteczniejsza metoda ochrony przed szkodliwymi związkami. Jednocześnie jednak warto pamiętać, że często to właśnie w skórze znajdują się też najkorzystniejsze dla zdrowia substancje, więc obieranie ma też swoje wady...
Mycie specjalnie przygotowanym „specyfikiem"Skutecznym sposobem na doczyszczenie owoców jest umycie ich samodzielnie przygotowanym „preparatem". Wystarczy w jednej szklance wody wymieszać łyżkę soku z z dwiema łyżkami sody oczyszczone oraz dobrze wymieszać. Mieszaniną trzeba polać owoce lub warzywa, a następnie je wytrzeć.
Wycieranie odpowiednią szmatkąPo umyciu produktów wytrzyj je wilgotną szmatką, dzięki temu usuwa wszelkie pozostałości z powierzchni warzyw i owoców.