11-11-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Zjedzenie surowego jabłka lub sałaty może pomóc w osłabieniu intensywności oddechu po zjedzeniu .
W ramach eksperymentu uczestnicy przez 25 sekund żuli trzy gramy ząbków, a następnie wypili szklankę wody. Później podano im surowe, wyciskane lub podgrzewane jabłko, lub sałatę w podobnej formie, albo liście mięty bądź też zieloną herbatę. Poziomy substancji lotnych odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach w wydychanym powietrzu zmierzono za pomocą spektrometrii.
Surowe i surowa sałata obniżyły stężenie substancji lotnych w wydychanym powietrzu o co najmniej 50 procent w ciągu pierwszych 30 minut. Liście były tu jeszcze skuteczniejsze. Sok jabłkowy i sok miętowy obniżyły poziom wspomnianych związków, jednak nie tak efektywnie jak surowy owoc czy surowa mięta. nie wykazała tu żadnego znaczącego wpływu.
Jak wyjaśniają uczeni, różne produkty dezodoryzują oddech po zjedzeniu czosnku na dwa sposoby. Po pierwsze, enzymy w surowej żywności mają udział w niszczeniu nieprzyjemnych zapachów, a dalej związki fenolowe zarówno w surowej, jak i gotowanej żywności niszczą substancje lotne. Stąd surowe jedzenie była ogólnie rzecz ujmując bardziej skuteczne - zawiera zarówno enzymy, jak i fenole.
Na podstawie: