15-02-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli chce się zrzucić nadmiar kilogramów, znaczenie ma nie tylko zawartośc kolejnych posiłków, ale i sam sposób jedzenia. Nie spiesz się podczas posiłków, a zyskasz większe szanse na zachowanie ładnej sylwetki.
Japońscy uczeni przenalizowali zbierane przez sześć lat od ponad 60 tysięcy osób dane dotyczące stylu życia, w tym szybkości jedzenia, poziomu spożycia alkoholu i częstotliwości sięgania po przekąski po posiłku. Wszyscy uczestnicy chorowali na cukrzycę typu 2. Okazało się, że tempo jedzenia miało istotny wpływ na ryzyko przybierania na wadze i możliwość .
W porównaniu do ludzii „pochłaniających" jedzenie, ci, którzy jedli z normalną szybkością, byli o 29 procent mniej narażeni na otyłość. Z kolei ci, którzy jedli powoli, byli o 42 procent rzadziej otyli. Co więcej, osoby jedzące powoli, były zdrowsze i prowadziły zdrowszy tryb życia niż pozostali.
Ustalono, że wolniejsze jedzenie było również związane z redukcją wskaźnika masy ciała () i obwodu talii.
Taka prosta zmiana nawyków, oceniają uczeni, mogą być przydatne w zapobieganiu otyłości i zmniejszaniu ryzyka chorób niezakaźnych, np. .
Praktyki, które narzucają uważność i dyscyplinę w jedzeniu, mogą pomóc zarówno w utracie wagi, jak i w utrzymaniu zdrowia. Powolne jedzenie jest charakterystyczne dla bardziej uważnego podejścia. Wówczas wybór jedzenia jest bardziej świadomy, a same posiłki bardziej ceni się za jakość niż za ilość, wyjaśniają eksperci.
To nie wszystkie ustalenia. Okazało się też, że serwowanie przekąsek po kolacji i jedzenie na dwie godziny przed położeniem się do łóżka wiązało się z niekorzystnymi zmianami wagi. Jednocześnie w tym badaniu nie potwierdził się pogląd, że pomijanie śniadania przekłada się na wzrost masy ciała.
Wracając do szybkości jedzenia, już poprzednie testy wiązały nadmierne tempo spożywania posiłków z , i .
O wynikach można przeczytać w magazynie BMJ Open.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »