Strona głównaStyl życiaJak sprawdzić, czy wybrane warzywa są świeże?

Jak sprawdzić, czy wybrane warzywa są świeże?

Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.
Jak sprawdzić, czy wybrane warzywa są świeże? [© paksir - Fotolia.com] Bakłażan

Bakłażan do Europy przywędrował z dalekich Indii w czasie najazdu Maurów na Hiszpanię. Jednak w kuchniach indyjskiej czy chińskiej znany był już znacznie wcześniej. Współcześnie uprawiany jest na terenie Afryki, Indii, Chin i Arabii. Ma niezwykle wszechstronne zastosowanie – można go smażyć, piec, grillować, zapiekać czy faszerować. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, m. in. potas, fosfor, wapń czy witaminy z grupy B. W sklepach dostępny jest praktycznie przez cały rok, jednak sezonowo występuje w okresie od czerwca do września.
Świeży nie powinien mieć na sobie przebarwień ani plam, jego miąższ musi być twardy, a skórka jędrna i błyszcząca. Najsmaczniejsze są młode bakłażany, gdyż w ich smaku nie czuć goryczy. Warzywa możemy przechowywać zawinięte w folię w lodówce przez ok. 2-3 dni.

Fasolka szparagowa

Do Europy fasolka szparagowa przywędrowała z Ameryki Południowej i Środkowej. Występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Jest prawdziwą witaminową bombą – to doskonałe źródło witamin C, A, K, magnezu, i żelaza. Co równie istotne, jest przy tym niskokaloryczna. Dzięki dużej zawartości błonnika wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego.
Musimy jednak pamiętać, że fasolki nie możemy jeść na surowo – przed podaniem musi ona zostać ugotowana. Podczas zakupów najlepiej jest sięgać po młodą fasolkę, która jest lżej strawna. By sprawdzić jej świeżość, wystarczy odłamać kawałeczek strączka – świeży otworzy się bez problemu bez wystających włókien. W lodówce przechowywać ją możemy do 3 dni.

Brokuły

To niezwykle wartościowe warzywa, które podawać możemy samodzielnie, jak również jako dodatek czy składnik różnego rodzaju dań. Co ważne, zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Świeże - mają zwinięte kwiaty, ściśle złożone w twarde pączki. Ich świeżość ocenić możemy również na podstawie soczystego zielonego koloru oraz jędrności warzyw. Nie nadają się jednak do długiego przechowywania. W ciemnym, chłodnym miejscu wytrzymają około 2-3 dni.

Cukinia

to świetna propozycja dla wszystkich osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym bogata w wiele witamin. Cechuje się uniwersalnością - można stosować ją jako dodatek do mięs lub przygotować w formie zupy, sosu czy zapiekanki. Świeża cukinia charakteryzuje się mocnym ciemnozielonym kolorem oraz jędrną skórką. Ważna jest również waga – im cięższa cukinia, tym lepiej. Najlepiej jest ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze ok. 10°C), gdzie może zachować świeżość przez dłuższy czas.

Knorr

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • EWST.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy