Strona głównaStyl życiaJakie jedzenie powoduje otyłość? Za nadwagę odpowiadają tłuszcze, nie węglowodany

Jakie jedzenie powoduje otyłość? Za nadwagę odpowiadają tłuszcze, nie węglowodany

Rozpowszechnionych jest kilka teorii dotyczących tego, jakie jedzenie sprzyja nadwadze. Te najczęściej powtarzane za nadmiar kilogramów winią tłuszcze, węglowodany lub białko. Według nowych testów jedynie pierwsze z wymienionych składników odżywczych mają wpływ na problemy z wagą.
Jakie jedzenie powoduje otyłość? Za nadwagę odpowiadają tłuszcze, nie węglowodany [Fot. Daniel Vincek - Fotolia.com]
Według nowych testów przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Aberdeen oraz Chińskiej Akademii Nauk, jakkolwiek różne diety odmiennie wpływają na organizm, to ta o wysokiej zawartości tłuszczu ma być odpowiedzialna za przybieranie na wadze.

Nowe badania zostały przeprowadzone na myszach, ponieważ mają one podobne do ludzkich mechanizmy metaboliczne. Zróżnicowane genetycznie gryzonie zostały podzielone na grupy i przez trzy miesiące (odpowiednik 9 lat dla ludzi) karmione 30 różnymi dietami o odmiennej dawce , i .

Okazało się, że jedynie dieta zawierająca dużą dawką tłuszczu zwiększyła ilość w organizmie zwierząt. Jedzenie większej porcji węglowodanów (nawet gdy sacharoza dostarczała 30 proc. wszystkich kalorii) nie oddziałało na poziom tłuszczu w ciele gryzoni.

Co więcej, ustalono, że sposób odżywiania się łaczący większe ilości tłuszczu i węglowodanów nie miał znaczniejszego wpływu na ogólną masę ciała niż jadłospis o podwyższonej dawce samego tłuszczu. Co do białka, nie oddziaływało one na zwiększenie innych składników odżywczych w diecie i nie powodowało wzrostu tkanki tłuszczowej.

Według autorów badań, tłuszcze aktywują ośrodek nagrody w mózgu, sprzyjając .

Nowe ustalenia są niespójne z innymi testami, które dowodziły wpływu poziomu węglowodanów na ogólny poziom tłuszczu w organizmie, w tym lipidów we krwi.

Wyniki badań opublikowano w magazynie Cell Metabolism.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy