Strona głównaStyl życiaJakie jedzenie preferują seniorzy

Jakie jedzenie preferują seniorzy

Posiłki wywołujące poczucie nostalgii i komfortu oraz charakteryzujące się różnorodną teksturą to kluczowy czynnik d0brej diety seniorów, mówią uczeni z Washington State University.
Jakie jedzenie preferują seniorzy [fot. Julita from Pixabay]
- Chcemy pomóc branży gotowych w tworzeniu apetycznych i zdrowych dań dla osób starszych - mówi prof. Carolyn Ross, autorka badań. - Niedożywienie jest dość powszechne wśród osób powyżej 60-tego roku życia, jeśli bowiem jedzenie im nie smakuje, to po prostu go nie jedzą. Staramy się znaleźć równowagę między smakiem, wygodą i wartością odżywczą posiłków - dodaje.

Eksperci opracowali pożywne i desery bogate w nabiał, przeznaczone dla osób powyżej 60. roku życia. W badaniu wzięło udział 81 osób o średnim wieku 71 lat, które spróbowały dwóch śniadań i dwóch deserów. Następnie zadano im serię pytań dotyczących jedzenia i ich nawyków żywieniowych.

- Nostalgia związana z jedzeniem może być trudna do zmierzenia, ale pojawiła się w wielu odpowiedziach uczestników - zauważa prof. Ross. - Zapytaliśmy ludzi, jakie skojarzenia mają z kulinarną nostalgią. Wiele odpowiedzi dotyczyło bliskiej osoby, na przykład ciasteczek pieczonych przez babcię. Okazało się, że im bardziej danie wywoływało wspomnienia, tym bardziej im smakowało - dodaje.

- Byłam zdziwiona, jak istotne są komfort i nostalgia. To trudne do jednoznacznego opisania, ale to coś, co się rozpoznaje, gdy się z tym zetknie. Pracujemy teraz nad lepszym zrozumieniem pozytywnych skojarzeń, aby pomóc w tworzeniu żywności, która bardziej przemawia do starszej grupy wiekowej - mówi prof. Ross.

Prof. Ross ma nadzieję na współpracę z producentami gotowych dań, aby zaprojektować posiłki specjalnie dla starszych, którzy potrzebują wygodnych, ale jednocześnie pożywnych i smacznych dań. - To ogromna i wciąż rosnąca grupa populacyjna. Chcemy pomóc im zachować zdrowie i poczucie na dłużej - mówi prof. Ross.

Preferencje mogą się znacznie różnić w zależności od kultury, jednak w tym badaniu uczestnicy bardziej lubili posiłki, które klasyfikowali jako „comfort food". Jednym ze składników najczęściej z tym kojarzonych był .

- Poziom komfortu odczuwany przez uczestników spadał, gdy zmniejszaliśmy intensywność smaku. Dotyczyło to zwłaszcza sera (w kulinariach USA jest powszechny) - jeśli uczestnicy uważali, że w posiłku było za mało smaku sera, zadowolenie z jedzenia malało - wskazuje prof. Ross.

Odkryto również, że tekstura jedzenia ma kluczowe znaczenie. Nie chodzi o konkretną teksturę, ale o różnorodność. Dieta bogata pod tym względem - zawierająca składniki chrupiące i jędrne, ale także miękkie i kremowe - jest bardzo istotna - wyjaśnia prof. Ross.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy