26-02-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Posiłki wywołujące poczucie nostalgii i komfortu oraz charakteryzujące się różnorodną teksturą to kluczowy czynnik d0brej diety seniorów, mówią uczeni z Washington State University.
- Chcemy pomóc branży gotowych w tworzeniu apetycznych i zdrowych dań dla osób starszych - mówi prof. Carolyn Ross, autorka badań. - Niedożywienie jest dość powszechne wśród osób powyżej 60-tego roku życia, jeśli bowiem jedzenie im nie smakuje, to po prostu go nie jedzą. Staramy się znaleźć równowagę między smakiem, wygodą i wartością odżywczą posiłków - dodaje.
Eksperci opracowali pożywne i desery bogate w nabiał, przeznaczone dla osób powyżej 60. roku życia. W badaniu wzięło udział 81 osób o średnim wieku 71 lat, które spróbowały dwóch śniadań i dwóch deserów. Następnie zadano im serię pytań dotyczących jedzenia i ich nawyków żywieniowych.
- Nostalgia związana z jedzeniem może być trudna do zmierzenia, ale pojawiła się w wielu odpowiedziach uczestników - zauważa prof. Ross. - Zapytaliśmy ludzi, jakie skojarzenia mają z kulinarną nostalgią. Wiele odpowiedzi dotyczyło bliskiej osoby, na przykład ciasteczek pieczonych przez babcię. Okazało się, że im bardziej danie wywoływało wspomnienia, tym bardziej im smakowało - dodaje.
- Byłam zdziwiona, jak istotne są komfort i nostalgia. To trudne do jednoznacznego opisania, ale to coś, co się rozpoznaje, gdy się z tym zetknie. Pracujemy teraz nad lepszym zrozumieniem pozytywnych skojarzeń, aby pomóc w tworzeniu żywności, która bardziej przemawia do starszej grupy wiekowej - mówi prof. Ross.
Prof. Ross ma nadzieję na współpracę z producentami gotowych dań, aby zaprojektować posiłki specjalnie dla starszych, którzy potrzebują wygodnych, ale jednocześnie pożywnych i smacznych dań. - To ogromna i wciąż rosnąca grupa populacyjna. Chcemy pomóc im zachować zdrowie i poczucie na dłużej - mówi prof. Ross.
Preferencje mogą się znacznie różnić w zależności od kultury, jednak w tym badaniu uczestnicy bardziej lubili posiłki, które klasyfikowali jako „comfort food". Jednym ze składników najczęściej z tym kojarzonych był .
- Poziom komfortu odczuwany przez uczestników spadał, gdy zmniejszaliśmy intensywność smaku. Dotyczyło to zwłaszcza sera (w kulinariach USA jest powszechny) - jeśli uczestnicy uważali, że w posiłku było za mało smaku sera, zadowolenie z jedzenia malało - wskazuje prof. Ross.
Odkryto również, że tekstura jedzenia ma kluczowe znaczenie. Nie chodzi o konkretną teksturę, ale o różnorodność. Dieta bogata pod tym względem - zawierająca składniki chrupiące i jędrne, ale także miękkie i kremowe - jest bardzo istotna - wyjaśnia prof. Ross.
Na podstawie: