Strona głównaStyl życiaJakie mięso na grilla?

Jakie mięso na grilla?

Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Jakie mięso na grilla? [© Patryk Kosmider - Fotolia.com] Wieprzowina, czyli ulubiona karkówka

Smakuje na doskonale, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o grillowaniu wieprzowiny? Oto garść porad:
  • najlepiej grillować pod przykryciem - mięso lepiej się dopiecze dzięki stałej temperaturze na całej jego powierzchni.
  • Najsmaczniejsze na grillu są steki z karkówki i żeberka. Doskonale są także grillowane szaszłyki z wieprzowiną.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm pod przykryciem należy grillować 5-7 minut z każdej strony.
  • Krojąc steki z karkówki, warto zwrócić uwagę, by każdy miał kawałek tłuszczu, skóry, a nawet kości – dzięki temu będzie smaczniejszy. Wówczas czas grillowania należy nieco wydłużyć.
  • Gotowe do podania steki z karkówki to takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste. Ponadto mięso przy kości nie może być różowe. Aby mieć pewność, że mięso jest usmażone, możemy naciąć je niedaleko kości.
  • Grillowane potrawy z wieprzowiny smakują najlepiej, jeśli mięso zamarynujemy - przyprawy i zioła należy zmieszać z olejem i taką masą natrzeć mięso. Jako bazy do marynaty można użyć również musztardy czy ketchupu - zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa.
  • Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
  • Do mięsa wieprzowego z grilla możesz podać grillowane warzywa (pomidor, cukinia, bakłażan) lub sałaty: rukolę czy też sałatę masłową polaną jogurtem i skropioną sokiem z cytryny.
Piersi, skrzydełka i udka, czyli kurczak na ruszcie

Mięso z kurczaka jest delikatniejsze od wieprzowiny. Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka. Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie? Poniżej kilka porad:
  • Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
  • Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony - będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka sezamem.
  • Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.
  • Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa - polane sosem winegret.
Wołowina - polędwiczki, rostbef, antrykot

Wołowina przyrządzona na grillu to prawdziwy rarytas. Stopień wysmażenia wołowiny zależy od indywidualnych preferencji, natomiast jest kilka rzeczy, które każdy amator wołowiny powinien wiedzieć.
  • Jak wybrać najlepsze w sklepie? Powinno być intensywnie czerwone, lekko wilgotne, powierzchnia musi być matowa, a tłuszcz koloru białego.
  • Wołowinę grillujemy bez przykrycia, aby nie powstała para.
  • Idealne na grilla są antrykot, rostbef i oczywiście polędwica wołowa.
  • Aby mięso zbytnio się nie skurczyło, warto ponacinać je na brzegach. Nie należy natomiast nakłuwać go widelcem, ponieważ traci soki.
  • Nie należy marynować wołowiny w winie, occie czy musztardzie, ponieważ mięso skruszeje. Ten gatunek mięsa w ogóle nie wymaga intensywnych marynat – wystarczy go na kilka minut zanurzyć w delikatnej marynacie.
  • Przygotowując wołowinę na grilla uważajmy na ilość soli – zbyt duża spowoduje, że mięso będzie twarde.
  • Z wołowiną najlepiej smakują chrupiące sałaty, np. lodowa, oraz pomidory, zwłaszcza słodkie malinowe.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X