06-06-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Indie produkują ponad miliard kilogramów herbaty rocznie, co daje im drugie miejsce na świecie. Tym samym są odpowiedzialne za 12% globalnej uprawy. Już od 1840 roku herbata jest regularnie transportowana z Indii do Europy drogą morską. Dwie wiodące odmiany pochodzące z tego regionu to cieszące się dużą popularnością Assam oraz Darjeeling.
AssamNajwiększy obszar produkcyjny zwany , zlokalizowany na około 532 tys. ha, znajduje się na północnym-wschodzie kraju. To również największy pojedynczy region uprawiania liści tego doskonałego naparu na całej kuli ziemskiej. Ze względu na zmieniające się warunki atmosferyczne, produkuje się tu w określonych porach. Liście najlepszej jakości pozyskuje się od maja do czerwca. Herbata Assam ceniona jest za charakterystyczny, mocny i bogaty smak oraz głęboki kolor.
DarjeelingDrugi obszar w Indiach znany z doskonałej jakości herbaty to . Napar o tej samej nazwie, koneserzy określają mianem „szampana wśród herbat”. Uprawy w tym regionie znajdują się na stromych zboczach u podnóży Himalajów. Herbaty jest tutaj znacznie mniej, ma delikatniejszy smak, jasnozłoty kolor i charakterystyczny posmak muskatu.