Strona głównaStyl życiaJakie powinno być prawdziwe masło?

Jakie powinno być prawdziwe masło?

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.
Jakie powinno być prawdziwe masło? [Fot. photocrew - Fotolia.com] Pierwsze masło, jak mówi legenda, miało przypadkowo wytrącić się w bukłaku z tłustym mlekiem, przymocowanym do siodła pędzącego jeźdźca. W historii tej jest zapewne ziarno prawdy, i to niemałe, o czym przekonał się każdy, kto zbyt długo ubijał tłustą śmietankę. Czym powinno niemniej charakteryzować się dzisiejsze prawdziwe, najczystsze i najdoskonalsze w smaku masło?

Tłuszcz na miarę złota

Prawdziwe masło to pochodna samego mleka, a zatem składa się ono tylko i wyłącznie z tłuszczu mlecznego. W jego składzie powinna znaleźć się przede wszystkim śmietanka pasteryzowana – ukwaszona w przypadku masła extra o zawartości tłuszczu powyżej 82% lub nieukwaszona w przypadku masła śmietankowego o zawartości ¾ tłuszczu. Odmienne metody produkcji powodują też, że masło ekstra ma znacznie mniej laktozy (nawet do pięciu razy), niż masło śmietankowe. Innymi rodzajami masła są także delikatesowe, wyborowe i stołowe, które charakteryzują się zróżnicowaną zawartością tłuszczu mlecznego, lecz zawsze niższą niż 80%. Przykładowo margaryna zawiera tego tłuszczu zaledwie 3%.

Kostka masła czy masłopodobna?

, jako produkt stosunkowo drogi w produkcji, charakteryzuje się także proporcjonalną do jego jakości. Powoduje to, że rzesze producentów starają się wprowadzić konsumenta w błąd, okraszając opakowania zgrabnymi formułkami, mającymi na celu ukryć fakt, że jego zawartość może i wygląda jak masło, lecz z pewnością nim nie jest. Aby nie nabrać się na tego typu sztuczki nie dajmy się zwieść samemu opakowaniu. Nawet jeśli jego kolory i szata graficzna wskazują na masło, na nim umieszczono. Jeśli w opakowaniu nie ma masła, takiego słowa na nim nie znajdziemy. Z łatwością dostrzeżemy natomiast szereg przymiotników, które stanowią bezpośrednie skojarzenie z masłem („śniadaniowe”, „kanapkowe”, „osełkowe”, „śmietankowe”, „ekstra”). Odwracając opakowanie, tuż przy składzie, zauważymy natomiast „miks tłuszczowy”, „tłuszcze do smarowania” lub „tłuszcz roślinny”.

Nawet jeśli na opakowaniu jest wskazana wartość 82%, sprawdźmy, czy aby na pewno odnosi się ona do zawartości tłuszczu mlecznego w produkcie. Czy nie jest po prostu przypadkowo umieszczona w formie znaku lub nie oznacza zawartości jakiegokolwiek tłuszczu np. oleju palmowego. Wskazówką może być też data przydatności do spożycia. Prawdziwe masło nie może być przechowywane dłużej, niż około 40 dni, dlatego kilkumiesięczny termin ważności to także znak, że produkt nie jest pełnowartościowym masłem.

Aby przedłużyć trwałość masła możemy je bez przeszkód zamrozić lub, dawnym zwyczajem, zanurzyć w misce z wodą, zamiast wstawić do lodówki, co sprawi przy okazji, że będzie zawsze miękkie i gotowe do spożycia.

Cenny składnik diety

, pomimo wysokiej kaloryczności, zawiera także cenne dla zdrowia substancje – łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witaminę A, D, E, białko oraz wapń. Masło zawiera także kwas linolowy, który uznawany jest za związek o właściwościach antynowotworowych.

Należy pamiętać, że składniki odżywcze zawarte w naturalnych produktach są lepiej przyswajalne w porównaniu do produktów ze składnikami odżywczymi dodanymi w procesie technologicznym. Ponadto, ze względu na to, że powstaje w całości z naturalnych komponentów, stanowi bezpieczne, a zarazem niezwykle apetyczne uzupełnienie codziennej diety.

MSM Mońki

Tagi: masło

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X