Strona głównaStyl życiaJakie wino do obiadu?

Jakie wino do obiadu?

Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Jakie wino do obiadu? [© misaleva - Fotolia.com] Marco Ghia – pasjonat wina i szef Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza kilku podstawowych zasad, dzięki którym sztuka podawania do obiadu stanie się prosta i przyjemna.

Gdzie szukać podpowiedzi?

Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom / szczepom wina:
  • Franciacorta – do potraw słonych
  • Sauvignon Blanc – do tart i sosów
  • Grüner Veltliner – do potraw z dodatkiem świeżych ziół
  • Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
  • Chardonnay – do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
  • Off-Dry par Riesling – do potraw słodkich i pikantnych
  • Chianti – do krewetek
  • Moscato d'Asti – do owocowych deserów
  • Pinot Noir – do potraw z ziemistych smakach
  • Sangiovese – do czerwonego mięsa
Czy temperatura wina ma znaczenie?

Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć . Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:
  • 18° C – Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
  • 17° C – Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
  • 16° C – Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
  • 15° C – Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir, Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
  • 14° C - Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
  • 12 - 13° C – Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
  • 9° C – Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
  • 8° C – Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
  • 7° C – wina musujące, Sancere
  • 6° C – Anjou, Sauvignon, Asti,
  • 5° C – Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner.
Domowe laboratorium

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć butelkę swojego ulubionego trunku, np. Prosecco i połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej zasmakowało im podczas testów.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy