02-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Koniecznie dołącz ryby do swojego menu. Dzięki temu będziesz mógł/mogła liczyć na dłuższe życie.
Jadłospis bogaty w daje większe szanse na przedłużenie życia. Wszystko dlatego, że chroni on przed wieloma chorobami skutkującymi przedwczesną śmiercią. Ryby i inne produkty z zawartością mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, raka, i .
Uczeni z Uniwersytetu Zhejiang w Hangzhou w Chinach przez 16 lat monitorowali stan zdrowia oraz sposób odżywiania się ponad 420 tysięcy kobiet i mężczyzn. Okazało się, że ci, którzy jedli najwięcej ryb oraz innych produktów z zawartością omega-3, mieli najniższe ryzyko śmierci z różnych przyczyn w podanym okresie.
Jeśli chodzi o mężczyzn, ci o największej ilości ryb w menu, odznaczali się o średnio 9 proc. niższym ryzykiem śmierci w ciągu badanego okresu. Szczegółowo rzecz ujmując, mieli o 10 proc. niższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób serca, o 6 proc. w wyniku raka, o 20 proc. w wyniku chorób oddechowych oraz o 37 proc. w efekcie chorób przewlekłych wątroby. Jeśli chodzi z kolei o kobiety, te, które często jadły ryby, mogły liczyć na przeciętnie o 8 proc. niższe ryzyko śmierci. Dokładniej natomiast: panie te miały o 10 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci z powodu oraz o 38 proc. z powodu .
Jak wskazują autorzy badań, istotne znaczenie miał także sposób przyrządzania ryb - w wersji smażonej nie przyniosły korzyści mężczyznom, a dla kobiet były wręcz szkodliwe. Najlepiej jest ryby gotować lub piec.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Internal Medicine
Na podstawie: