Strona głównaStyl życiaJedzenie poza domem sprzyja przedwczesnej śmierci

Jedzenie poza domem sprzyja przedwczesnej śmierci

Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Jedzenie poza domem sprzyja przedwczesnej śmierci [fot. Daria Jakowlewa from Pixabay]
Jakkolwiek niektóre jadłodajnie czy restauracje oferują dobrą żywność, jakość dietetyczna posiłków poza domem, zwłaszcza z sieci fast-foodów, jest zazwyczaj niższa w porównaniu z daniami domowymi. Posiłki „na mieście" są zwykle bardziej kaloryczne i mają więcej tłuszczu oraz sodu, a jednocześnie mniej owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i prozdrowotnych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

Kolejne dowody sugerują, że częste jedzenie poza domem wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak i , a także wyższym poziomem biomarkerów innych chorób przewlekłych - mówi dr Wei Bao z University of Iowa. - Jednak niewiele wiadomo na temat związku między spożywaniem posiłków poza domem a ryzykiem wcześniejszej śmierci - dodaje dr Bao.

W badaniach przeanalizowane dane kilkudziesięciu tysięcy dorosłych osób. Uczestników pytano o styl życia i rejestrowano problemy zdrowotne pojawiające się na przestrzeni lat, a także informacje o śmierci. Uwzględniono też wiek, płeć, pochodzenia etniczne, status społeczno-ekonomiczny, czynniki dietetyczne i styl życia oraz wskaźnik masy ciała. Współczynnik ryzyka śmierci w badanym okresie wśród uczestników, którzy bardzo często jedli posiłki przygotowane poza domem (dwa lub więcej posiłków dziennie), w porównaniu do osób rzadko jedzących takie dania, wynosił 1,49. Najczęstsza przyczyną przedwczesnej śmierci były choroby sercowo-naczyniowe oraz nowotwory.
Nasze odkrycia (...) pokazują, że częste spożywanie posiłków przygotowywanych poza domem jest istotnie związane z wyższym zagrożeniem wcześniejszą śmiercią z jakiejkolwiek przyczyny - mówią autorzy. - Przesłanie jest takie, że jedzenie na mieście może nie być zdrowym nawykiem. Zamiast tego warto zachęcać ludzi samodzielnego dbania o swoje menu - dodają eksperci.
Jak wskazują badacze, potrzebne są dalsze badania, aby bliżej przyjrzeć się związkom ze śmiercią z powodu chorób układu krążenia, raka, i innych chorób przewlekłych.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy