Strona głównaStyl życiaJunk food („śmieciowe jedzenie”) zwiększa ryzyko raka

Junk food („śmieciowe jedzenie”) zwiększa ryzyko raka

Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
Junk food („śmieciowe jedzenie”) zwiększa ryzyko raka [Fot. volff - Fotolia.com] Obliczono, że 10-procentowy wzrost w diecie w stosunku do jedzenia innego rodzaju oznaczał średnio o 10 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Jak piszą autorzy badań, nowotwory stanowią poważne obciążenie na całym świecie. W samym 2012 roku zdiagnozowano 14,1 mln. nowych przypadków jakiejś formy tej choroby. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund, WCRF) około jednej trzeciej najczęstszych nowotworów w krajach rozwiniętych można by uniknąć poprzez zmianę stylu życia, w tym nawyków żywieniowych. Z tego względu zbilansowana dieta, wraz z unikaniem dymu papierosowego i nieprzekraczaniem zalecanych dawek alkoholu, stanowi jeden z najważniejszych modyfikowalnych czynników ryzyka w profilaktyce raka.

W badaniach wzięło udział 105 tysięcy ludzi w średnim wieku 43 lata. Uczestnicy wypełnili dokładne kwestionariusze dotyczące codziennego menu, a ich stan zdrowia był monitorowany przez kilka lat.

Jeśli chodzi o wysokoprzetwrzoną żywność, zakwalifikowano do niej produkty i dania o wysokiej zawartości całkowitego tłuszczu oraz tłuszczów nasyconych, o znacznym dodatku cukru oraz soli, a także o niskiej dawce oraz witamin. Za jedzenie tego rodzaju uznano więc m. in. produkty gotowe, jedzenie serwowane w barach typu fast food, słodkie i słone , gazowane, etc.

Okazało się, że im większa ilość junk food w diecie, tym wyższe ryzyko jakiejś formy nowotworu. 10-procentowy wzrost udziału ultra-przetworzonej żywności w diecie wiązał się ze wzrostem o 12 proc. ogólnego ryzyka rozwoju raka i o 11 proc. ryzyka zachorowania na . Junk food sprzyjało też zaburzeniom kardiometabolicznym, takim jak otyłość, nadciśnienie, i dyslipidemia (niewłaściwe stężenie lipidów i lipoprotein we krwi).

Wyniki badań są dostępne w British Medical Journal.

Na podstawie:

Serwis świąteczny senior.pl

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X