13-11-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.
Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej czarna odmiana. Powodów jest wiele - od prozaicznych ( dużo dłużej utrzymuje smak i aromat, niż delikatniejsza ) po romantyczne - jej smak najlepiej komplementuje uwielbiane na Zachodzie słodkie i kremowe śniadania, desery oraz podwieczorki. Niezależnie od tego, czy nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznego naparu, czy obowiązkowo popijasz obiad kubkiem herbaty, jedno jest pewne – zawsze znajdziesz ją w swojej kuchni. Czym więc kierować się, uzupełniając jej zapas? Jak odróżnić od siebie rozmaite rodzaje czarnej herbaty?
Wszystkie odcienie czerni
Choć czarna herbata pochodzi z tej samej rośliny, co zielona i biała, jej wygląd i smak ulegają zmianie dzięki procesowi utleniania. To wtedy liście zmieniają kolor na brązowawy, czarny lub nawet lekko niebieskawy. Napar, który z nich powstaje, ma zwykle ciepły, bursztynowy kolor, stąd w Chinach czarną herbatę nazywa się… czerwoną. Poszczególne jej rodzaje podzielić można ze względu na kraj i region ich pochodzenia, oraz – w przypadku mieszanek – z uwagi na rozmaite dodatki. Największą popularnością cieszą się herbaty pochodzące z Chin, Indii i Sri Lanki.
Yunnan
Dobrej jakości herbata Yunnan wyróżnia się delikatnym, słodkawym aromatem. Ta odmiana potrafi zachwycić nutami czekolady i słodu. Pełna niuansów, świetnie nadaje się do picia bez dodatków. Region, z którego pochodzi, słynie z fermentowanej herbaty pu-erh, stąd i w herbacie Yunnan wyczuć można charakterystyczne dla tej odmiany ziemiste aromaty.
Darjeeling
Nazywana „szampanem wśród herbat”, ta pochodząca z Indii odmiana to jedna z najsłynniejszych herbat na świecie. Odpowiednio przyrządzona, cieszy zmysły owocowymi i kwiatowymi nutami smakowymi, przyrównywanymi do aromatu deserowego wina. Jej smak zależy od pory zbioru - wiosenna będzie bardziej zielona, o roślinnym posmaku, a późniejsza będzie słodsza i owocowa. W przeciwieństwie do bardziej zdecydowanych w smaku odmian, herbata Darjeeling najlepiej smakuje bez jakichkolwiek dodatków.
Ceylon
Pochodząca ze Sri Lanki herbata cejlońska jest mocna i intensywna. W jej bogatym smaku poczuć można nutkę czekolady. Herbata Ceylon posiada charakterystyczne długie, wąskie i lekko poskręcane listki. Sri Lanka to mała wyspa, ale zróżnicowana pod względem terenu. Dzięki temu w tak małym regionie można wyhodować wiele różnych odmian herbaty. Klasyczna herbata cejlońska świetnie przyjmuje dodatki takie, jak mleko czy cukier, a także doskonale nadaje się do przyrządzania mrożonych herbat.
Assam
Herbata Assam ma piękny, jasny kolor i lekko słodowy smak. Ta indyjska odmiana bardzo często wykorzystywana jest w klasycznych mieszankach, takich jak herbata English Breakfast, gdyż idealnie nadaje się do codziennego spożycia. Ponieważ sama z siebie jest intensywna i rześka, lubi towarzystwo cukru i mleka – idealnie będzie wtedy pasować do słodkiego podwieczorku.
Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty?
Aby w pełni obudzić walory smakowe wybranej czarnej herbaty, wystarczy zastosować prostą regułę: jedna łyżeczka herbaty na kubek (230 ml) wody w temperaturze 95-100 stopni. Czas parzenia waha się od dwóch do sześciu minut, w zależności od gustu i upodobań. Przyjmuje się, że delikatne odmiany, takie jak Darjeeling, wymagają krótkiego parzenia. Niezależnie od pochodzenia, czarna herbata najlepiej smakuje z naczyń szklanych lub ceramicznych.