Strona głównaStyl życiaLekki kawałek chleba: pieczywo chrupkie

Lekki kawałek chleba: pieczywo chrupkie

Jak zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków w codziennej diecie? Zaobserwować to możemy przede wszystkim na podstawie najbardziej podstawowego produktu, jakim jest pieczywo. Jeszcze do niedawna każdy Polak zjadał ponad sto kilogramów chleba, bułek i ciastek rocznie, dziś – ponad połowę mniej. Czym spowodowana jest tak dynamiczna zmiana i co obecnie króluje na naszych stołach?
Lekki kawałek chleba: pieczywo chrupkie [Fot. grzej_fot - Fotolia.com] Produkty zbożowe, w tym głównie , powinny stanowić podstawę codziennej diety, gdyż znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Coraz częściej zamiast zwykłego bochenka chleba, na naszym stole gości pieczywo chrupkie. Ilość zamieniamy na jakość – spożywamy mniej pieczywa, ale bardziej zwracamy uwagę na jego wartości odżywcze i skład produktu. Wynika to głównie ze wzrostu świadomości konsumentów.

Świeże i chrupiące – czego chcieć więcej?

Według badań podczas codziennych zakupów coraz więcej pieniędzy wydajemy na pieczywo chrupkie. Z najnowszego raportu Gfk wynika, że w ostatnim roku wydatki na tę kategorię produktową wzrosły o 7,3%. W porównaniu do poprzednich lat, w okresie od sierpnia 2016 do lipca 2017 Polacy kupili o 5,3% więcej pieczywa tego rodzaju.

Związane jest to z panującym trendem na mało kaloryczne i racjonalne odżywianie. Chrupkie, żytnie pieczywo stanowi idealną podstawę lekkiej na śniadanie czy kolację. To nie tylko alternatywa dla klasycznego pieczywa, ale także pomysł na zdrową, zbożową przekąskę do pracy czy szkoły. Często wykorzystuje się je również jako dodatek do zup-kremów oraz .

Szerokie zastosowanie i wygoda

Na jakość pieczywa wpływa nie tylko rodzaj użytej do produkcji mąki, ilość dodatkowych składników i odpowiedni sposób wypieku, ale również sposób przechowywania. Dlatego też producenci przywiązują do tych elementów szczególną wagę.

Pieczywo takie charakteryzuje się wysoką zawartością i krótką listą składników. Podstawą – 97 lub 85% - jest pełnoziarnista mąka żytnia, produkty nie zawierają żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku.

Dan Cake

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć