13-04-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Czy półka ma znaczenie?Kilka półek, szuflady, a do tego miejsca do przechowywania w drzwiach. Najczęściej produkty w lodówce umieszczamy są w sposób przypadkowy, bez przemyślenia - gdzie i jaki rodzaj produktu umieścić? Tymczasem, w każdym z tych miejsc w panuje inna temperatura.
Górna strefa (4°C-8°C)Najwyższej półka jest jednym z najcieplejszych miejsc w lodówce – temperatura może tutaj sięgać nawet do 8°C. To właśnie na niej warto przechowywać .
Środkowa strefa (około 4-5°C)Jeden poziom niżej, średnia temperatura tutaj wynosi już jedynie 4-5°C, powinno się umieścić: tłuszcze (np. masło i margarynę), sery, twarogi, sałatki, surówki i konserwy, a także wędliny.
Dolne półki (2°C)To jedno z chłodniejszych miejsc w lodówce. Właśnie tutaj należy trzymać produkty, o krótkim terminie przydatności do spożycia – dżemy, jogurty czy kefiry.
Najniższa strefa (0°C)Najniższa półka jest idealna do przechowywania mięs i ryb. Panująca tam temperatura sprawia, że jedzenie pozostaje dłużej świeże i zachowuje wygląd oraz wartości odżywcze.
Szuflada (8°C-10°C)Panująca w tej strefie temperatura jest idealna do przechowywania owoców, warzyw i soków. Jednak poza lodówką lepiej trzymać owoce egzotyczne, pomidory, ogórki czy cukinię, które w niskiej temperaturze szybciej się psują.
Zamrażalnik (-18°C) Zamrażać można praktycznie każdy rodzaj jedzenia, To świetny sposób na oszczędność. Jednak każdy produkt, nawet zamrożony, nadaje się do spożycia przez określony czas: surowe mięso do 3-4 miesięcy, świeże warzywa nawet przez rok Należy jednak pamiętać, że raz rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrozić.
Świadomość jak przechowywać jedzenie i odpowiednia technologia nie tylko umożliwiają przedłużenie świeżości produktów, ale także gwarantują bezpieczeństwo. Odpowiednio przechowując żywność unika się powstawania wielu szkodliwych bakterii, drobnoustrojów i szkodliwej pleśni.
Whirlpool