Strona głównaStyl życiaMajówka z herbatą

Majówka z herbatą

Majówka – przedsmak wakacji. Słońce zaczyna świecić coraz wyżej, temperatura i ogólna aura pogodowa sprawiają, że uciekamy z domów na łono przyrody. Spotykamy się ze znajomymi, organizujemy pikniki oraz grille. W radosnej atmosferze celebrujemy wolne dni, czerpiąc pełnymi garściami z pierwszych oznak lata. Aby jeszcze bardziej umilić ten beztroski okres, przedstawiamy przepisy na przepyszne orzeźwiające herbaty.
jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na orzeźwienie. Może być komponowana z całą gamą dodatków – świeżych owoców, ziół lub syropów. Smak czystego naparu stanowi uniwersalną bazę, którą możemy urozmaicać o dowolne smaki. Inspiracji jest nieskończenie wiele.

Mrożona herbata jabłkowa

Jabłko to jeden z najbardziej charakterystycznych polskich owoców. Występuje w dziesiątkach odmian, stanowi podstawę całej gamy przetworów, soków oraz deserów. Ma także szereg prozdrowotnych właściwości, a ze względu na stosunkowo niewielką ilość kalorii, doskonale sprawdza się w różnego rodzaju dietach odchudzających. Połączenie herbaty z jabłkami i miętą stanowi doskonały sposób na pyszny, orzeźwiający napój.
Fot. materiały prasowe
Składniki:
  • Czarna herbata
  • Sok jabłkowy
  • 10-15 listków świeżej mięty
  • Kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95°C i zaparzamy przez 5 minut. Wyjmujemy torebki z herbatą, przelewamy napar do dzbanka i czekamy aż wystygnie. Dodajemy sok jabłkowy, jabłko pokrojone w kostkę oraz miętę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Do wysokich szklanek wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy mrożoną herbatę. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami jabłka oraz laską cynamonu.

Herbata z trawą cytrynową i miętą

Trawa cytrynowa cechuje się niezwykłym, świeżym smakiem oraz aromatem. Bardzo często wykorzystuje się ją w kuchni dalekowschodniej. Pod różnymi postaciami dodaje się ją do zup, sałatek, sosów, czy deserów. Razem z herbatą stworzy napój cechujący się wielowymiarowym, egzotycznym smakiem.
Fot. materiały prasowe
Składniki:
  • Czarna herbata
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • Cytryna
  • Cukier trzcinowy lub miód
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95°C i parzymy przez 3-5 minut. Trawę cytrynową rozbijamy tępą stroną noża i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnego naczynia, zlewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 10 minut. Do dzbanka wlewamy przestudzony napar herbaciany oraz przecedzoną esencję z trawy cytrynowej. Dodajemy kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu. Słodzimy miodem lub cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokich szklankach.

Herbata po tajsku

Tajlandia to kraj, w którym orzeźwiające napoje możemy znaleźć na każdym kroku. Jednym z nich jest mrożona tajska herbata, która, pomimo faktu, iż jest dość słodka, doskonale gasi pragnienie, będąc jednocześnie bardzo jedwabista w smaku.
Fot. materiały prasowe
Składniki:
  • Czarna herbata w liściach
  • Mleko skondensowane
  • Mleko kokosowe
  • 5-cio centymetrowa laska
  • Gwiazdka anyżu
  • Cukier
Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą w temperaturze ok. 95°C i parzymy przez 5-8 minut (powinna być bardzo esencjonalna) razem z gwiazdką anyżu oraz cynamonem. Słodzimy cukrem do smaku. Pozostawiamy do wystudzenia. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem kokosowym (w stosunku 1:1). Do szklanek wrzucamy dużą ilość lodu i zalewamy przecedzonym naparem herbacianym (mniej więcej do ¾ naczynia). Uzupełniamy mlekiem.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy