28-02-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Jeśli jesz niewielkie ilości , ciągle możesz odczuwac głód, a to sprawia, że sięgasz po dodatkowe, często wysokokaloryczne produkty. W efekcie masz wyższe ryzyko i otyłości.
Istotne znaczenie dla skuteczności diety pozwalającej na utrzymanie odpowiedniej wagi ma nie tylko ilość kalorii, ale i ich pochodzenie. Niedostatek białka w codziennym jadłospisie sprawia, że dłużej odczuwa się i łatwo wówczas zaprzepaścić wysiłki, które mają prowadzić do .
Kiedy przeanalizowano wyniki kilkudziesięciu badań, w których oceniano poziom przyjmowania w różnych dietach, odkryto, że niedostateczne ilości białka mają związek ze zwiększonym poborem energii, co oznacza wyższe prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości. Niezależnie od wieku i wskaźnika masy ciała, apetyt na białko jest tak silny, że będziemy ciągle odczuwać głód, dopóki go sobie nie dostarczymy, wyjaśniają autorzy badań.
Odkrycia nie oznaczają, że trzeba zwiększyć ilość produktów białkowych w diecie, ale że nie warto ich ograniczać nawet, jeśli intensywnie dąży się do zmniejszenia wagi. Według autorów, nie trzeba sięgać po sposoby jedzenia obfitujące w jeden wybrany składnik, by schudnąć i utrzymać zdrową wagę. Warto przestrzegać zrównoważonej diety i unikać przetworzonej żywności, według dietetyków to najzdrowsza, choć nienatychmiastowa, droga do odpowiedniej wagi.
O badaniach napisano w magazynie Obesity Reviews.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »