20-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Dzisiaj cieszy się znacznie lepszą sławą niż kiedyś i jest popularnym składnikiem wielu potraw na całym świecie. Jednak niektóre osoby z pewnością pamiętają czasy dzieciństwa, kiedy na obiad podawany był mało smaczny, niedoprawiony szpinak, a w telewizji emitowana była bajka o marynarzu, który spożywał go, aby zyskać nadludzką siłę. Jego historia jest jednak jeszcze dłuższa, gdyż została odkryta już w średniowieczu i była podawana w formie naparu dla chorych i osłabionych osób. Dziś doczekała się swojego święta, czyli Międzynarodowego Dnia Szpinaku.
Właściwości zdrowotne
Szpinak zawiera duże ilości białka, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się u osób, które są na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Jest również źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, które odpowiedzialne są za obniżenie poziomu cholesterolu i poprawienie prac układu krwionośnego. Szpinak jest rośliną mało kaloryczną, dlatego przypadnie do gustu osobą, które preferują aktywny tryb życia i są na diecie redukcyjnej. W jego składzie znajdziemy również makroelementy, takie jak wapń, potas, czy fosfor. Dzięki nim wzmocnimy nasze kości i poprawimy kondycję układu nerwowego.
Szpinak w kuchni
Warto pamiętać, że najlepiej jest kupować liście świeżego szpinaku. To one mają najwięcej wartości odżywczych i świetnie smakują w połączeniu np. z serami, jak również ze słodkimi i kwaśnymi owocami, jak winogrona czy gruszka. Szpinak sprawdza się również w sałatkach i farszach, np. do pierogów, naleśników czy tart. Ta roślina jest często spotykana w daniach kuchni Bliskiego Wschodu, które dzięki niej stają się jeszcze bardziej aromatyczne.