Strona głównaStyl życiaMleczno-kakaowy antydepresant

Mleczno-kakaowy antydepresant

Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój. I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.
Gdy myślimy o rozgrzaniu i przyjemnej chwili dla siebie, to często pojawia się nam w wyobraźni kubek gorącego kakao. Obejmujemy go dłońmi, które ogarnia przyjemne ciepło, czujemy zapach kakao. I pierwszy łyk. Od razu robi się nam przyjemnie, błogo, ogarnia nas spokój, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Zanim po tym opisie pospieszycie do kuchni, by już gotować mleko do przygotowania tego napoju, przeczytajcie, jakie bogactwo kryje w sobie filiżanka kakao.

to skarbnica magnezu, który łagodzi depresyjne nastoje i wycisza w sytuacjach stresowych. W swoim składzie ma także kwas walerianowy. Kolejny ważny składnik to tryptofan - niezbędny aminokwas egzogenny, który nie jest wytwarzany w organizmie człowieka, więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Do jego syntezy zdolne są jedynie niektóre rośliny i bakterie.

Tryptofan wykorzystywany jest przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Serotonina z kolei reguluje sen i wpływa na aktywność umysłową oraz stan emocjonalny. Niski poziom tego neuroprzekaźnika może być przyczyną bezsenności, rozdrażnienia, obniżonego nastroju, a w efekcie .

Ale nie tylko ziarna kakaowca mają w swoim składzie tryptofan. Naturalnym, najbardziej obfitym jego źródłem są produkty białkowe, w tym mleko.

Mleko to potężna dawka zdrowia. Wystarczy spojrzeć na jego skład. Pełnowartościowe białka zawarte w tym smacznym napoju: kazeina, albuminy, globuliny, są łatwo przyswajalne i łatwo strawne. Cukier mleczny, czyli laktoza ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i cynku, wpływa na uczucie sytości oraz wpływa na efekt bifidogenny – powoduje zwiększanie , obniża też indeks glikemiczny. Kolejny składnik mleka to łatwo przyswajalne tłuszcze. Zaraz za nimi znajduje się całe bogactwo witamin: A, D, E, witaminy z grupy B (B2, B6, B12), C, K, kwas pantotenowy oraz potrzebnych organizmowi pierwiastków: fosfor, magnez, żelazo cynk, miedź, jod. I wreszcie to, z czego mleko jest najbardziej znane – wapń.

Sięgając więc po mleko na przygotowanie kakao warto pamiętać, że dajemy swojemu organizmowi dawkę zdrowia i antydepresanta jednocześnie. A na jesienne wieczory nie ma nic lepszego.

Przeczytaj także


Depresja - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy