Strona głównaStyl życiaNa chłodniejsze dni - herbaty rozgrzewające. Podajemy przepisy

Na chłodniejsze dni - herbaty rozgrzewające. Podajemy przepisy

Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Doskonale wiemy, że maliny, imbir czy miód działają pozytywnie na nasze zdrowie. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo potrafią wspomóc nasz organizm w czasie obniżonej odporności i zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych? Poniżej znajdziemy kilka przepisów, które wykorzystują nie tylko te znane, ale również te mniej popularne składniki.

Herbata rozmarynowa

najczęściej wykorzystywany jest w kuchni ze względu na jego walory smakowe. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości leczniczych. Jego spożywanie jest szczególnie zalecane diabetykom. Podnosi on bowiem poziom insuliny we krwi jednocześnie obniżając poziom glukozy. Działa ochronnie na wątrobę i łagodzi bóle żołądka. Olejek rozmarynowy wykazuje również działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Będzie więc idealny w trakcie jesienno- zimowych wieczorów.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • Herbata czarna
  • Gałązka rozmarynu
  • Laska cynamonu
  • Jabłko
  • Miód – wedle uznania
Przygotowanie:

Wodę z dodatkiem rozmarynu i cynamonu gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy herbatę. Parzymy przez 3-4 minuty. Rozlewamy do kubków. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłko, a kiedy herbata nie będzie już wrząca, dosładzamy miodem wedle uznania.

Wielozadaniowy imbir

Podobnież o zdrowotnych można napisać książkę, a i tak nie uda się ich wszystkich opisać. Ma on działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i antywirusowe. Jest więc idealny nie tylko w profilaktyce przeziębień, ale również już w trakcie różnych infekcji. Istnieją badania, które wykazują, że korzeń imbiru ma działanie antynowotworowe. Jest także idealny dla osób będących na diecie. Pobudza krążenie i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Codzienne picie herbaty z odrobiną imbiru pozwoli więc kompleksowo zadbać o nasz organizm.

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • Herbata czarna
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • Plasterek cytryny
  • Miód – wedle uznania
Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Imbir ścieramy na tarce i przez czystą gazę wyciskamy z niego sok do szklanki z herbatą. Dodajemy plasterek cytryny i słodzimy miodem wedle uznania.

Rozgrzewający rum

Popularna, często pita w górach herbata z rumem, jest doskonałym sposobem na rozgrzanie w chłodne wieczory. Szczególnie, gdy dopadną na pierwsze symptomy .

Fot. materiały prasowe

Składniki:
  • Herbata czarna
  • 50 ml rumu
  • Mandarynka
  • Laska cynamonu
Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cząstki mandarynki, rum i laskę cynamonu. Jeśli lubimy słodką herbatę możemy ją dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy