29-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Doskonale wiemy, że maliny, imbir czy miód działają pozytywnie na nasze zdrowie. Czy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo potrafią wspomóc nasz organizm w czasie obniżonej odporności i zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych? Poniżej znajdziemy kilka przepisów, które wykorzystują nie tylko te znane, ale również te mniej popularne składniki.
Herbata rozmarynowa najczęściej wykorzystywany jest w kuchni ze względu na jego walory smakowe. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości leczniczych. Jego spożywanie jest szczególnie zalecane diabetykom. Podnosi on bowiem poziom insuliny we krwi jednocześnie obniżając poziom glukozy. Działa ochronnie na wątrobę i łagodzi bóle żołądka. Olejek rozmarynowy wykazuje również działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Będzie więc idealny w trakcie jesienno- zimowych wieczorów.
Składniki:- Herbata czarna
- Gałązka rozmarynu
- Laska cynamonu
- Jabłko
- Miód – wedle uznania
Przygotowanie:Wodę z dodatkiem rozmarynu i cynamonu gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy herbatę. Parzymy przez 3-4 minuty. Rozlewamy do kubków. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłko, a kiedy herbata nie będzie już wrząca, dosładzamy miodem wedle uznania.
Wielozadaniowy imbirPodobnież o zdrowotnych można napisać książkę, a i tak nie uda się ich wszystkich opisać. Ma on działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i antywirusowe. Jest więc idealny nie tylko w profilaktyce przeziębień, ale również już w trakcie różnych infekcji. Istnieją badania, które wykazują, że korzeń imbiru ma działanie antynowotworowe. Jest także idealny dla osób będących na diecie. Pobudza krążenie i przyśpiesza spalanie tłuszczu. Codzienne picie herbaty z odrobiną imbiru pozwoli więc kompleksowo zadbać o nasz organizm.
Składniki:- Herbata czarna
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- Plasterek cytryny
- Miód – wedle uznania
Przygotowanie:Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Imbir ścieramy na tarce i przez czystą gazę wyciskamy z niego sok do szklanki z herbatą. Dodajemy plasterek cytryny i słodzimy miodem wedle uznania.
Rozgrzewający rumPopularna, często pita w górach herbata z rumem, jest doskonałym sposobem na rozgrzanie w chłodne wieczory. Szczególnie, gdy dopadną na pierwsze symptomy .
Składniki:- Herbata czarna
- 50 ml rumu
- Mandarynka
- Laska cynamonu
Przygotowanie:Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cząstki mandarynki, rum i laskę cynamonu. Jeśli lubimy słodką herbatę możemy ją dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.