Strona głównaStyl życiaNajnowsze badania: orzechy włoskie mniej kaloryczne!

Najnowsze badania: orzechy włoskie mniej kaloryczne!

Najnowsze badania opublikowane w Journal of Nutrition dowodzą, że orzechy włoskie mają 21 procent mniej kalorii niż dotychczas podawał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). Ich wyniki wykazały, że 28 gramowa porcja orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, a nie 185, co stanowi 39 kalorii mniej niż wcześniej sądzono. Badania przeprowadził dr David J. Baer, lekarz nadzorujący z Wydziału Badań Rolnictwa USDA.
Najnowsze badania: orzechy włoskie mniej kaloryczne! [©  yuliaholovchehko - Fotolia.com] Z historycznego punktu widzenia, wartość kaloryczną określano stosując równoważniki Atwatera, które ustalono pod koniec XIX wieku. Pozwalają one określić, jaką wartość metaboliczną oraz energię dostarczają organizmowi produkty spożywcze. Badania nadzorowane przez doktora Baera wykazały, że wartość metaboliczna orzechów włoskich wynosi 21 procent mniej, niż to wcześniej określały wspomniane wskaźniki.

– Wyniki naszych badań mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego konsumenci spożywający orzechy włoskie zazwyczaj nie przybierali na wadze – stwierdził dr Baer. – Ponadto, konsumpcja orzechów włoskich wiąże się z istotną liczbą potencjalnych korzyści dla zdrowia, w tym m.in. ze zmniejszeniem ryzyka zachorowań na raka, chorób układu krążenia oraz tych, w których występują zaburzenia funkcji poznawczych. Ponadto, niniejsze wyniki mogłyby potencjalnie pomóc zmniejszyć obawy dotyczące kaloryczności orzechów, jakie mogą mieć konsumenci przed wprowadzeniem ich do codziennej diety.

Aby dojść do powyższych wniosków, grupa badawcza poddała badaniu 18 zdrowych dorosłych osób. Każda z nich została losowo poddana sekwencji dwóch diet: kontrolowanej diecie amerykańskiej z wyłączeniem włoskich przez okres 3 tygodni oraz kontrolowanej diecie z dodatkiem 1,5 porcji orzechów włoskich (42g) przez kolejne 3 tygodnie. Całkowity poziom kaloryczności dostosowywano odpowiednio do indywidualnych potrzeb uczestników w trakcie obu tych okresów. Po zastosowaniu zbilansowanych diet z dodatkiem orzechów włoskich, a także pobraniu próbek kału i moczu oraz pomiarów kalorymetru, określono ilości kalorii, a wyniki badań posłużyły do obliczenia energii metabolicznej orzechów włoskich.

Opisane badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania orzechów włoskich, które pozwalają kontrolować masę ciała. Dodatkowo, stanowią one wspaniałe źródło błonnika oraz białka. Orzechy włoskie to jedyne orzechy, które są znaczącym źródłem kwasu alfa-linolenowego oraz roślinnego kwasu tłuszczowego , mających korzystne działanie na pracę serca i mózgu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy